VIDEO ⟩ Inimesed ei pea enam tualette lapiga koristama, robot teeb selle töö ära

tehnika.postimees.ee
Copy
Robotid suunduvad mustale tööle: juba rohkem kui aasta on tualettruumides askeldanud koristusrobotid. Mõnes asjas vajavad need siiski ikka veel inimese abi
Robotid suunduvad mustale tööle: juba rohkem kui aasta on tualettruumides askeldanud koristusrobotid. Mõnes asjas vajavad need siiski ikka veel inimese abi Foto: Somatic

Tegemist pole prototüübi ega teadlaste laboris valminud varajase katsetusega, vaid juba praegu tegutsevadki robotid, mis teevad WC ukse lahti, sisenevad ning koristavad kõik ära, peaaegu nagu inimesed. Seega on tegemist veel ühe töökohaga, mille masinad ära võtavad, kuid kes tahakski seda tööd nii väga ise teha.

Firma Somatic on tegelenud tööstuslike puhastusrobotitega, kuid tuleb nüüd ka kontoriruumidesse. Nende pakkumine on selgelt parem kui koristaja palkamine. Nimelt küsib ettevõte oma isetegutseva masina eest 1000 dollarit kuus (ca 935 eurot) ning selle raha eest saab lõunapause, puhkepäevi ja hüvitisi mitteküsiva roboti kaheksaks tunniks päevas ja 40 päevaks nädalas, just nagu tavalise töötaja. Hoolitsema peab vaid laadimispesa ja veekraani olemasolu eest.

Ametlikult on tegemist avalike tualettruumide puhastusrobotiga. Sel on üks tööstuslik robotkäsi, tolmuimeja ja pihustusseadmed. Masin on võimeline pihustama ja desinfitseerima kõiki tualettruumi pindu, kasutades seda ainsat tööstuslikku robotkätt. Pärast peeglite, valamute, pissuaaride ja kappide ülekäimist ootab see veidi aega ning alustab siis kuivatamist, milleks kasutatakse sooja õhujuga. Saab ka põrandat puhastada ja tolmuimejaga üle käia.

Robot imeb tolmu, pihustab puhastusvahendit ja kuivatab õhujoaga
Robot imeb tolmu, pihustab puhastusvahendit ja kuivatab õhujoaga Foto: Somatic

Tualettruumid peaksid siiski juba enne üsnagi puhtad olema, sest näiteks maha visatud paberinutsakaid ja muud prügi masin veel kokku ei korja, vaid pihustab kõik hoolega üle. Selles osas vajab seade inimese abi, et keegi peab enne käima kontrollimas ning suurema prahi ära viima.

Somatic on pakkunud oma robotit ettevõtetele kuutasuga rohkem kui aasta ning seni on masin edukalt hakkama saanud koristajaga või mõne muu abitöötajaga koostöös, vähendades oluliselt tema töökoormust. Inimene käib kiirelt avalikud tualetid enne roboti tulekut üle, viskab tualettpaberid prügikasti ja korjab ära mõne suurema mustuse ning siis tuleb masin, et tolmu imeda, puhastusvahendit pihustada ja ära kuivatada. Iga tegevuse jaoks vahetatakse kiiresti robotkäe tööriistu.

Vaata videost, kuidas see kõik välja näeb:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles