OTSEÜLEKANNE ⟩ Internetipäev 2023: kas tehismõistust peaks kartma?

tehnika.postimees.ee
Copy

Internetis toimu viimasel ajal palju pöörast. Tehisintellekti arengut tekitavad nii lootust kui hirmugi. Kas meie tänane maailm tuleks üldse toime ilma internetita? Sellest ja muustki räägitakse 2023. aasta Interneti Päeval. Postimehe lugejal on võimalus sellest päevast ka vaadata videoülekannet sest päevast.

Interneti Päeva mõtteks on tuua kokku Eesti internetikogukonna huvilised, et arutelude abil anda oma panus Eesti Interneti arengule.

Sel aastal on päeva tunnuslauseks «TAIP või HAIP?» ning kõneaineks Eesti interneti hind lõpptarbijatele, tehisintellekti võlud ja valud ning nn vaigistushagid Eesti internetis.

Postimees kannab internetipäeva hübriidüritust üle internetis.Kuulata saab ka kohapeal Tallinna Ülikooli Black Box saali VITA hoones.

Teemadering on lai

Kas AI ongi juba liiga ohtlik?

AI tuli nagu õnn meie õuele ja tulevik näis hetkeks helgem. Ent päevapeale saabus kohale ka hulk neid, kes kõiges selles lõputus heas hoopis inimkonnale seniolematut häda ja ohtu nägid.

«Digilaim» kui otsetee kohtupinki?

Kas internetis tõesti kehtivad teistsugused reeglid sõnavabadusele? Või lõpuks on laimule internetis piir ette tulemas?

Peeglike, peeglike, kel on kalleim internet maa peal?

Sel kevadel tõusetus taas teema, justnagu oleks just Eesti internet kallim mitmetest teistest lähivälismaa riikidest. Aga kas ikka on nii? Ja kui nii, siis kas meil on mingid ajaloolised põhjused selleks?

Programm

09.30 – 10.00

Kogunemine ja hommikukohv

10.00 – 10.05

Päeva avamine

10.05 – 10.55

Kas AI ongi juba liiga ohtlik?

AI tuli nagu õnn meie õuele ja tulevik näis hetkeks helgem. Ent päevapeale saabus kohale ka hulk neid, kes kõiges selles lõputus heas hoopis inimkonnale seniolematut häda ja ohtu nägid. Äsja toimus Ameerika parlamendi ülemkojas kuulamine, kus kõlas arusaam, et võimsate tehisarude arendamist tuleks hakata litsentseerima, ja et sama puudutab ka nende kasutusse vabastamist. Aga kuidas selle valguses siis edasi, ja kuidas AI-sse peaksime me suhtume siin Eestis?

Kristjan Port, Tallinna Ülikooli õppejõud

Tanel Tammet, arvutiteadlane ja professor, Taltech

Meelis Kitsing, EBSi rektor, poliitökonoomia professor

11.00 – 11.50

"Digilaim" kui otsetee kohtupinki?

Kas internetis tõesti kehtivad teistsugused reeglid sõnavabadusele? Või lõpuks on laimule internetis piir ette tulemas? Kas sõnavabadus on ohus? Mida kujutavad endast vaigistushagid? Nende ohud ja riskid.

Robert Sarv, advokaadibüroo Emerald Legal jurist

Karmen Turk, Triniti vandeadvokaat ja partner

Ivo Kruusamägi, Eesti vikipedist

12.00 – 12.50

Peeglike, peeglike, kel on kalleim internet maa peal?

Sel kevadel tõusetus taas teema, justnagu oleks just Eesti internet kallim mitmetest teistest lähivälismaa riikidest. Aga kas ikka on nii? Ja kui nii, siis kas meil on mingid ajaloolised põhjused selleks? Ja kui ongi, siis kas seda saab muuta? Või kui palju mängib selles kõiges rolli teenusedisain – sest vahest on nii, et me lihtsalt ei saa aru, mida ja mis raha eest meile pakutakse?

Oliver Gailan, TTJA Sideosakonna juhataja

Taivo Kendla, Tele2 Eesti juhatuse liige

Andre Visse, Telia CTO

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles