Apple näitas oma uusi virtuaalprille, mille välisekraanil kuvatakse kasutaja silmasid (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Kui Apple´i uute virtuaalprillide kandjale läheneda, võib näha tema silmi. Silmside on justkui tagatud teises maailmas olijaga.
Kui Apple´i uute virtuaalprillide kandjale läheneda, võib näha tema silmi. Silmside on justkui tagatud teises maailmas olijaga. Foto: Apple

Eile õhtul tõi Apple oma tehnoloogiakonverentsil välja kauaoodatud virtuaalprillid, millega ettevõte tahab tutvustada ruumilist (spatial) arvutiplatvormi. Prillid tehti võimalikult kerged ja et silmside kandjaga säiliks, kuvatakse välisel ekraanil kasutaja silmi.

Apple Vision Pro on seade, mida Apple ei nimetagi virtuaalprillideks ja see pole mõeldud ka ainult VR mängude mängimiseks, vaid uue tootega tuleb kaasa ka Apple´i uusim ruumiline arvutiplatvorm, mis peaks tehnoloogiafirma avaesitluses öeldu järgi muutma kõike, kuidas me arvutit kasutame.

«Ruumiline arvuti» ühendab digitaalse sisu füüsilise maailmaga ehk kuvab tehislikku vaadet liitreaalsuses, kus taustal saab läbi kaamerate kõike enda ümber vaadata nagu läbi klaasi.

Vision Pro loob seega arvuti rakenduste jaoks lõputu lõuendi, mis katab kasutaja vaatevälja väljaspool tavalise kuvari piire. Seadme eesmärgiks ongi tutvustada täielikult kolmemõõtmelist kasutajaliidest, mida juhivad võimalikult loomulikud ja intuitiivsed sisendid – kasutaja silmad, käed ja hääl. Selleks tõi Apple eile välja ka maailma esimese ruumilise operatsioonisüsteemi visionOS.

Niimoodi hakkavad kasutaja ees hõljuma Apple´i uue operatsioonisüsteemi aknad.
Niimoodi hakkavad kasutaja ees hõljuma Apple´i uue operatsioonisüsteemi aknad. Foto: Apple

Apple Vision Pro kasutab silmade ees kõrge eraldusvõimega kuvasüsteemi, mis sisaldab 23 miljonit pikslit kahel ekraanil, ja kohandatud Apple'i enda kahe kahe kiibiga (M2 ja R1) pardaarvutit, et kasutajakogemus oleks võimalikult ehe.

Prillide kasutaja saab endale justkui sajatollise ekraani ja täiustatud ruumilise helisüsteemi. Vaadata võib filme ja telesaateid, toetatud on 3D filmid ning 3D heli.

Enam kui saja Apple´i enda arkaadmängu on samuti uute prillidega toetatud sajatollisel ekraanil saadaval, kuid lisaks võib samas teha tööd justkui õhus hõljuvate kontorirakenduse akendega. Veebibrauseri Safari võib samuti õhku riputada.

Pöördnupust saab seada tehis- ja päris-maailma tasakaalu.
Pöördnupust saab seada tehis- ja päris-maailma tasakaalu. Foto: Apple

Seadme üleval servas on Apple´i nutikelladest tuntud samasuguse disainiga pöördnupp, millega võib end ümbrusse kas rohkem sisse sulandada või eralduda täielikult tehismaailma. Nuppu pöörates kogu ülejäänud maailma taust kas muutub selgemaks või hägustub kuni kadumiseni.

Virtuaalprillid on varustatud kolmemõõtmelise kaamerasüsteemiga, millega saab salvestada pilte ja videoid. Suhtlusrakendus FaceTime on prillides kolmemõõtmelisuse toega.

Kõike seda juhib uus operatsioonisüsteem visionOS, mis muudab digitaalse sisu kasutaja füüsilises maailmas nähtavaks ning justkui tema ümber hõljuvaks. Reageerides loomulikule valgusele ja heites varje, aitab see kasutajal mõista tehislike asjade ulatust ja kaugust.

Kasutada saab Apple´i klaviatuuri ja hiirt.
Kasutada saab Apple´i klaviatuuri ja hiirt. Foto: Apple

Navigeerimiseks ja ruumilise sisuga suhtlemiseks tutvustas Apple uut sisestuse süsteemi, mida juhivad inimese silmad, käed ja hääl. Kasutaja saab näiteks rakendusi lehitseda lihtsalt neid pilguga vaadates, millegi valimiseks sõrmega õhus puudutades, kerimiseks randmeliigutusega nipsutades või teksti dikteerimiseks häält kasutades.

Võrreldes enamuse teiste virtuaalprillidega on Apple´i oma kõige suurem nähtav erinevus aga EyeSight, mis aitab VR prillide kandjatel hoida silmsidet ümbritsevate inimestega. Kui keegi läheneb Vision Pro-d kandvale inimesele, tundub seade justkui läbipaistvana, sest kuvab samal ajal välisekraanil kasutaja silmi ja näitab, kus suunas inimene vaatab.

Uus spetsiaalne kiip R1, mida virtuaalprillid kasutavad, töötleb 12 kaamera, viie anduri ja kuue mikrofoni sisendit, et tagada tunne, nagu kõik ümbritsev ilmuks silme ette otseajas. R1 kiip suudab pildi silmade ees olevale ekraanile tekitada 12-millisekundise viitega, mis on kaheksa korda kiiremini, kui silmapilgutus ning mida inimene peaks tajuma juba sujuva liikumisena, justkui vaataks ümbritsevat maailma läbi klaasi.

Korpus on tehtud ühes tükis alumiiniumist, et peavarustus oleks võimalikult kerge.
Korpus on tehtud ühes tükis alumiiniumist, et peavarustus oleks võimalikult kerge. Foto: Apple

Apple Vision Pro on mõeldud kasutamiseks kogu päeva jooksul, kui see on ühendatud vooluvõrku ja kuni kaks tundi saab kasutada akuga.

Hinna põhjal võib oletada, et Apple ei soovi veel seadet laiadesse massidesse tuua, vaid pigem on tegemist tutvumistootega entusiastidele: Apple Vision Pro maksab 3499 dollarit (ligi 3260 eurot) ja jõuab müüki järgmise aasta alguses. Nii öeldi ka seadme tutvustamise üritusel: see on sissejuhatus uutmoodi arvutikasutamise ajastusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles