5G-st on juba vähe: Hiinas käivitati esimene 5,5G mobiilivõrk

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Kabiur Riyad / Pixabay

Pekingis avati esimene peaaegu uue põlvkonna mobiilivõrk ehk 5,5G. See on tavalisest 5G võrgust kümme korda kiirem.

Pekingis avatud esimene nn 5G-A või 5,5G võrgu eksperimentaalne tugijaam kuulub operaatorile Beijing Mobile ning avati Changpingi ringkonnas. Tegemist on üleminekutehnoloogiaga tulevikus kasutusele tulevale 6G võrgule, mida arendatakse veel teaduslaborites.

5,5G ületab praeguse 5G võrgu nii kiiruse, latentsuse, levi kui energiatõhususe poolest. Allalaadimiskiirused ületavad 10 gigabitti sekundis ning viiteaeg on väiksem, kui 5 millisekundit.

Mida sellise kiirusega teha? Näöiteks võib gigabitise internetiga vaadata «3D ülikõrge eraldusvõimega (UHD) mitem vaatepunktiga immersive videoid,» kirjutab Mobile World Live. Samuti aitavad ülisuured kiirused luua isejuhtivate autode ja targa liikluse pilveteenuseid, kus viitaeag ei tohi kunagi liiga pikaks minna ja koormus võib võrgule olla samas piirkonnas samaaegselt üsna suur.

Uue võrgu arendajaks on Huawei. Kuna 6G on alles arendusjärgus saabki 5,5G olla ainus viis 5G võrkude uuendamiseks ja arendamiseks. 6G võrke pole oodata enne 2029. aastat. Uusi võrgutehnoloogiaid arendavad suurtest tegijatest ka Nokia ja Ericsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles