Digipööre 2.0: riigipilve infopäeval tutvustati personaalise riigi ideed

tehnika.postimees.ee
Copy
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo ütles, et uue digipöördega peab info riigilt jõudma ise inimeseni, kui selleks on õige aeg.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo ütles, et uue digipöördega peab info riigilt jõudma ise inimeseni, kui selleks on õige aeg. Foto: Riigi IT Keskus

Riigipilve infopäeval näidati uue digipöörde võimalusi ja eesmärke, mis peavad viima digiriigiga suhtluse personaalseks. Infot ei pea ise otsima, vaid see peab riigipilvest kasutajani jõudma ilma vaeva nägemata, räägiti infopäeval.

Riigi IT Keskuse (RIT) korraldatud infopäeval «Riigipilv uues kuues» tutvustati personaalse riigi ideed, räägiti pilvekeskkonna teekonnast 2.0 lahenduseni ja kõneldi uuest iseteenindusest.

«Oleme valmis digipöördeks 2.0, mille eesmärk on üles ehitada personaalne digiriik. See on riik, mis tuleb inimese juurde ise kui selleks on õige aeg. Inimese kui kodaniku või inimese kui ettevõtja juurde,» selgitas ametiaja suurimaid eesmärke vastne majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo. Ta lisas, et inimesed ei peaks muretsema sellepärast, kuidas infot kätte saada, vaid see peaks nendeni ise jõudma.

«Tahame luua lahenduse, mis saadaks inimestele teateid, kui juhiload hakkavad aeguma, dokumendid vajavad allkirju või toetused kättesaamist,» rääkis Riisalo, rõhutades, et Riigipilvel on nende eesmärkideni jõudmisel fundamentaalne roll.

Riigipilvel on alates veebruarist uus iseteeninduskeskkond.

«Keskkonnal on uus kujundus, kus on muu hulgas näiteks fikseeritud menüü, lemmiku tugi või tumeda teema võimalus. Funktsionaalsuse poolest uuenes front end, lisati otsing, tehti navigatsiooni opereerimine, lisati statistika ülevaade, uuendati juhendid ja palju muudki,» loetles Riigipilve juht Taavi Viilukas.

«Mis puudutab Riigipilv 2.0 arendust, siis sellest saab pilve uus nägu. 2.0 versiooniga tuleb juurde oluliselt funktsionaalsust, kus kõik on koodipõhine,» rääkis Viilukas kaasaegsest lahendusest, «esimene versioon peab kinni olema juba 2025. aasta märtsiks ja seetõttu käivad tööd uue lahenduse suunas hoogsalt,» ütles ta.

Riigipilve infopäeval astusid lisaks RITi ekspertidele partneritena üles ka RIA, Storadera, OpenNode, Telia Eesti ja ByteLife Solutions esindajad.

Järgmine Eesti Riigipilve infopäev toimub 2024. aastal. Eelmisel nädalal toimunud sündmus on järelvaadatav siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles