ChatGPT looja Sam Altman pöördumatutest muutustest: töö pole tehisintellektiga enam kunagi endine

Copy
OpenAI tegevjuht Sam Altman pidi ka USA senatile põhjendama ettevõtte loodud tehisintellekti ChatGPT turvalisust ja ohutust. Pildil on Altman senati kontori ees intervjuusid andmas pärast senaatorite ees toimunud ülekuulamist, mis toimus 16. mail.
OpenAI tegevjuht Sam Altman pidi ka USA senatile põhjendama ettevõtte loodud tehisintellekti ChatGPT turvalisust ja ohutust. Pildil on Altman senati kontori ees intervjuusid andmas pärast senaatorite ees toimunud ülekuulamist, mis toimus 16. mail. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / SCANPIX

Tehisintellekti suure keelemudeli ChatGPT üks loojatest Sam Altman, kes juhib iduettevõtet OpenAI, peab tehisintellekti tööriistade mõju haridusele sama revolutsiooniliseks, nagu oli kalkulaatorite tulek. Kuid ka tehisintellekt ei tõrju õppimist välja, ütles OpenAI asutaja esmaspäeval Tokyos õpilaste ees uut kõnerobotite tehnoloogiat kaitstes.

«Tõenäoliselt ei saa kodus kirjutatud esseed enam kunagi samasugusteks [nagu enne tehisintellekti kõneroboteid],» ütles OpenAI juht Keio ülikoolis.

«Meil on hariduses uus tööriist. Umbes nagu sõnade taskukalkulaator,» ütles ta, «ja see, kuidas me inimesi õpetame, samuti see, kuidas me õpilasi hindame, peab muutuma.»

ChatGPT on haaranud maailma oma võimega genereerida sekunditega inimlikke vestlusi, suutes kirjutada ja tõlkida tekste ükskõik mis teemadel.

Kuid see on tekitanud ka paljudes sektorites muret, sealhulgas hariduse valdkonnas, kus mõned õpilased näevad probleemi selles, et uut tööriista kuritarvitatakse või pöördutakse selle poole, et mitte ise koolitöid teha.

Altman käis Jaapani pealinnas osana oma maailmaturneest, kus ta kohtub äri- ja poliitiliste juhtidega, et arutada tehisintellekti võimalusi ja võimalikke vajalikke eeskirju, mis tuleb kehtestada selle reguleerimiseks.

Ta on regulaarselt kutsunud poliitikuid üles koostama tehisintellekti käsitlevaid määrusi, hoiatades, et «kui selle tehnoloogiaga läheb valesti, võib minna ikka üsna valesti».

«Meie käsutuses olevad tööriistad on endiselt äärmiselt primitiivsed võrreldes tööriistadega, mis meil paari aasta pärast on olemas,» ütles ta esmaspäeval, kutsudes taas üles võtma kasutusele ohutusmeetmeid ja reguleerima kunstmõistuse kasutamist.

Samuti ütles Altman, et suhtus pärast maailma liidritega kohtumist tehisintellekti uute regulatiivsete raamistike loomisse «positiivselt», pakkumata üksikasju, mida ta selle all mõtles, kuid kordas samas oma kartusi: «Me tunneme vastutust, ükskõik kui valesti ka läheb.»

Ta kordas ka varasemaid katseid vaigistada kartusi, et tehisintellekt võib muuta paljud olemasolevad töökohad mõttetuks, kuigi möönis, et «mõned töökohad kaovad tõesti ära».

«Ma arvan, et sellel ei ole päris taolist mõju tööhõivele, mida inimesed eeldavad,» lisas ta, rõhutades, et samal ajal tekivad ka uued töökohad.

«Peaaegu kõik ennustused on seni olnud valed,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles