Hiiglaslikku ujuvasse linna mahutatakse ära 40 000 kliimapagulast

tehnika.postimees.ee
Copy
Merel ujuvasse linna hakkavad kolima kliimapagulased, kes veetaseme tõusu tõttu peavad üleujutatud aladelt lahkuma. Neid võib peagi olla kuni 205 miljonit, hoiatab Jaapani firma
Merel ujuvasse linna hakkavad kolima kliimapagulased, kes veetaseme tõusu tõttu peavad üleujutatud aladelt lahkuma. Neid võib peagi olla kuni 205 miljonit, hoiatab Jaapani firma Foto: N-ARK

Jaapani firma N-ARK on paljastanud oma plaanid ambitsioonika ujuvlinnaga, mis majutaks turiste, meditsiiniasutusi ja isegi väikese kosmodroomi. Dogen City nimeline asula kavandatakse nii, et see peaks vastu kliimamuutustest tekkinud meretõusudele ja tormidele ning pakuks samal ajal sõltumatult elektrit, toitu ja vett kuni 40 000 inimesele.

Kliimapagulased, kes ujuvlinna kolivad, saavad elada hiiglaslikus rõngas ja selle sees tehislahes ujuvates majades. Lisaks paatidele saab tänavatel ringi liikuda nendesamade ujuvhoonetega, et asukohta vahetada.

Jaapani kliimapagulased ei ole need, kes talvel soojemasse kliimasse kipuvad, vaid inimesed, keda ohustab kliima soojenemisest tekkiv üleujutus. Lisaks merevee tõusule tekitavad Jaapanis üleujutusi tsunamid ja taifuunid. Kliimamuutustest tekkivateks ekstreemseteks ilmaoludeks arendab Jaapani firma Arktecture (Ark+Technology+Culture) tehnoloogiat, mis ühendab merele kohandatud arhitektuuri, merevee, seni kaasaegse arhitektuuri nõrgima lüli soolakindluse tehnoloogia ja uutmoodi elamise kultuuri, selgitab N-ARK oma uudises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles