Meta guru: ChatGPT stiilis tehisintellekt on ajast ja arust

Copy
Facebooki omaniku Meta juhtiv teadlane Yann LeCun.
Facebooki omaniku Meta juhtiv teadlane Yann LeCun. Foto: Thibault Camus

ChatGPT taga olev loova tehisintellekti tehnoloogia on tupik ega paku inimmõtlemisega sarnanevat uut tehisaru, ütles Facebooki omaniku Meta juhtiv teadlane Yann LeCun teisipäeval.

«AI ja masinõpe on praegusel ajal nõmedad. Inimestel on terve mõistus, masinatel ei ole,» ütles Yann LeCun Pariisis Meta üritusel ajakirjanikele.

Meta tõi välja uusima AI-projekti – pildipõhise Joint Embedding Predictive Architecture ehk JEPA.

Projekti eesmärk on liikuda edasi loovast AI-st nagu ChatGPT ning anda masinatele võime abstraktseid ideid kontseptualiseerida ja mitte lihtsalt kõike internetis leiduvat välja paisata.

«Generatiivsed mudelid on minevik, me hülgame need JEPA kasuks,» ütles LeCun.

«Ma ennustan, et mõne aasta pärast ei kasutata enam suuri generatiivseid keelemudeleid ja meil on nende asemel parem asi,» lisas ta.

LeCuni peetakse suureks AI-mõtlejaks ning ta on kritiseerinud haipi, mis on ümbritsenud eelmisel aastal välja tulunud ChatGPT ja pildipõhise Dall-E taga olevaid loova AI mudeleid.

Tema arvates on loova tehisintellektiga kaasnevad hirmud ja vaimustus selle arvatavad võimalused tegelikust suuremaks paisutanud.

Meta juht Mark Zuckerberg on öelnud, et JEPA tööriist on avatud allikas, mis tähendab, et teadlased võivad selle kallal nokitseda.

Eesmärk on arendada välja AI, mis meenutaks rohkem seda, kuidas inimesed tegelikult maailma mõistavad, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles