VIDEO Vaata, kuidas ratastoolis robot inimesega tennist mängib! (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Robot suudab ilmselt inimest tennises varsti lõdva randmega võita, kuid eesmärgiks pole võit, vaid mängimine. Masinale saab ette anda inimesest vastase tugevused ja nõrkused ning treenida sportlast justkui temaga mängides.
Robot suudab ilmselt inimest tennises varsti lõdva randmega võita, kuid eesmärgiks pole võit, vaid mängimine. Masinale saab ette anda inimesest vastase tugevused ja nõrkused ning treenida sportlast justkui temaga mängides. Foto: kaader videost / Georgia Tech
  • Robot loodi maailmakuulsa ratastoolis tennisisti auks ja nimetati tema järgi
  • Tulevikus saab masinat programmeerida kindla vastase stiilis mängima ja niimoodi sportlasi treenima

Kui pingpongi on robotkäed juba päris hästi mängima õppinud, siis suures tennises pole masinad seni inimese vastu eriti saanud. Georgia Techi teadlaste ja tudengite grupp aga leidis lahenduse, kuidas panna robot täismõõtmetes tenniseplatsil inimesega mängimiseks vajaliku kiiruse ja täpsusega liikuma. Selleks ehitati robotkäsi ratastooli meenutava sõiduki peale.

Tennist mängiv robot sai nimeks ESTHER - «Eksperimentaalne Tenniserobot», kuid nime inspiratsiooniks oli tegelikult Madalmaade ratastoolis tennisist ja invaspordi maailmameister Esther Vergeer. 

Kasutades kaameraid ja arvutinägemise algoritme, suudab ratastoolis robotsportlane tennisepalle kogu aeg jälgida ja inimesest mängijale tagasi lüüa või vastupidi, teda üle kavaldada. ESTHER pole loodud niisama meelelahutuseks, vaid sellise masinaga loodetakse treenida sportlasi paremini mängima.

Robotkäsi võib reketiga lüüa mõlemat pidi ja liigub platsil sama kiiresti või kiiremini, kui inimene. Selle rattaid liigutavad kaks alalisvoolumootorit, mis on ühendatud kiirendava käigukastiga, mis annab vajaliku kiiruse väljaku ühest servast teise veeremiseks.

Robootikateadlane Matthew Gombolay ehitas seadme valmis koos kahekümne tudengiga ja katsetas päris tennisistidega. Teadustöö on avaldatud ajakirjas IEEE Robotics and Automatics.

Robotiga töötab kõige paremini oranž tennisepall, leidis tiim masinat ehitades, sest kollast ja rohelist polnud väljakul nii lihtne eristada ja see võis ümbritseva taustaga mõnikord kokku sulada.

Erinevate nurkade all väljaku ümber paigutatud kaamerad suudavad põhimõtteliselt igal ajahetkel palli asukoha määrata ja ESTHER omakorda arvutab kiirelt välja trajektoori, kuhu punkti peab vastu veerema, et tennisepall tagasi lüüa. See on lihtne teekonna-arvutus, kuid järgmisena peab robotist tennisist välja töötama strateegia, kuidas tagasi lüüa, et punkte teenida. Tulevikus loodavad teadlased programmeerida ratastoolitennisisti selliselt, et imiteerida sportlase reaalset vastast ja aidata kindla mängustrateegiaga treenida.

Vaata videost, kuidas ratastoolis ESTHER mängib ja kuidas robotit arendati:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles