Nutikell taipab, kui naist vägistatakse ning helistab politseisse (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Paljud naised kardavad üksi õues kõndides vägivalla ohvriks sattuda
Paljud naised kardavad üksi õues kõndides vägivalla ohvriks sattuda Foto: Pexels

Kaks Inglismaal asuva Bathi ülikooli lõpetanut leiutasid naiste turvalisuseks revolutsioonilise nutikella rakenduse nimega Epowar, mis jälgib südamelööke ja kehaliigutusi, et tuvastada hädaolukord ning saata automaatselt häire, kui nutikella kandjat rünnatakse.

Epowari rakendus on mõeldud naiste turvalisuse tagamiseks ja lahendab suure probleemi, mis ilmneb vägistamise häireseadmetel ja turvalisust tagavatel vahenditel. Nimelt tuleb need ise füüsiliselt aktiveerida, mis vägivaldse rünnaku korral pole sageli võimalik.

Innovatiivne nutikella rakendus kasutab tehisintellekti, et reageerida kohe, kui kasutajat rünnatakse üksi kõndides või joostes. Rakendus tuvastab hädaolukorra, saadab hoiatuse nutikella kandja kontaktidele ning salvestab ja säilitab tõendavad andmed, sealhulgas heli, GPS-i, tervisenäitajad ja liikumistrajektoori oma pilvesüsteemis.

Rünnaku tuvastamisel saadab Epowar esmalt hoiatuse nutikellale ja küsib, kas kõik on korras. See annab nutikella kandjale mõne sekundi aega hoiatuse välja lülitamiseks. Kui kandja sellele ei reageeri ning tema liikumine ja südamerütm näitavad, et rünnak on aktiivne, saadab Epowar kriitilise teate nutikella kandja kontaktidele (neid hoiatatakse valju helisignaaliga isegi siis, kui nende telefon on hääletul režiimil).

Rakendus sai kättesaadavaks Ühendkuningriikide App Store'is 1. juunil ning sel aastal laiendatakse seda ka teistele seadmetele, nagu Fitbit, Android ja Garmin.

"Oleme väga elevil, et peale 3 aastat kestvaid pidevaid uuringuid, põhjalikke katseid ja proove saame lõpuks Epowar rakenduse käivitada. Usume, et see annab olulise panuse naiste turvalisuseks. Tähtsaim osa meie rakendusest on see, et kõik toimub automaatselt, mistõttu pole ründajal võimalik häirekella saatmist takistada. Tavaliste paanikanuppude, vägistamise häireseadmete või mobiiltelefonide puhul pole see alati võimalik," ütles Epowari kaasasutaja E-J Roodt Bathi ülikooli pressiteates.

"Paljud naised kardavad üksi õues kõndimas või jooksmas käia, me kardame vägivalla ohvriks langeda. Kuigi tehnika ei saa naiste turvalisust õues olles täielikult tagada, saab Epowar sellega siiski aidata, andes naistele mingil määral siiski võimu ja kontrolli," selgitas Roodt.

Rakenduse jaoks tuli inspiratsioon sellest, kui Roodt halvasti valgustatud pargis jooksis ning võimaliku rünnaku pärast muretses.

Roodt, kes on innukas nutikella kasutaja, oli teadlik nutikellade edusammudest ja sellest, kuidas neid kasutatakse näiteks südamerabanduste tuvastamiseks. Ta soovis leida viisi, et neid lahendusi ka naiste turvalisuseks rakendada saaks ning viis oma ideed inseneritudengile Maks Rahmanile. Koos asutasid nad Epowari.

Nad alustasid Epowari arendamist õpingute ajal, saades toetust ülikooli ettevõtlus- ja ettevõtlikkuse programmi kaudu, mis pakkus rahastust ja ärimentorlust. Peale bakalaureuseõppe lõpetamist on nad täistööajaga jätkanud Epowari arendamist.

Tehisintellekti abil töötava rakenduse loomisel tehti põhjalikke uuringuid, et tuvastada millal inimene füüsiliselt ohus on. Tehisintellekti mudelid oskavad eristada olukordi kui inimene ohus on. Kui inimesel on valus või ta on kuidagimoodi häiritud tavapärastest tegevustest, näiteks kõndimisest, saab tehisintellekt sellest aru.

Rahman ütles, et nende töörühm soovis vältida privaatsusega seotud probleeme, mis on mõjutanud teisi turvalisuse tagamiseks mõeldud rakendusi. Näiteks saavad teised rakendused kasutajat jälgida. Epowari tarkvara ei jälgi ega tuvasta nutikella kandjat kuni häire väljastamiseni. Hetkel peavad kasutajad rakenduse ise sisse lülitama, kui nad tunnevad end ohus olevat, kuid tulevikus saavad kasutajad rakendust pidevalt töös hoida. Kogutud andmeid kasutatakse rakenduse täiustamiseks ja need on täielikult anonüümsed.

"Olen harjunud oma naissõpru koju saatma, kui õues on pime või kui nad tunnevad end ebaturvaliselt. Mul on kaks nooremat õde ja seepärast mõtlesin ma, et kuidas sellised olukorrad nende jaoks oleks ja kas keegi saadaks nemad ka koduukseni ära. Loodan, et nad ka kasutavad Epowarit oma turvalisuse tagamiseks," ütles Rahman pressiteates.

Hetkel on rakendus kättesaadav vaid Ühendkuningriikides, kuid Epowari loojad plaanivad selle lähitulevikus ka rahvusvaheliselt kättesaadavaks teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles