Interneti lõpp? Veebi ilmuvad lehed, mille kahtlast sisu toodab massiliselt tehisintellekt

tehnika.postimees.ee
Copy
Kõige selgemini tunneb ära tehisintellekti toodangu piltidelt: usutavat juttu oskab masin ajada, aga millegipärast ei suuda mõnikord kokku lugeda inimese käsi ja jalgu või paneb pildile teksti, mis näib teksti moodi, kuid ei tähenda midagi. Nüüd teeb juturobot juba ka väljamõeldud intervjuusid kuulsustega.
Kõige selgemini tunneb ära tehisintellekti toodangu piltidelt: usutavat juttu oskab masin ajada, aga millegipärast ei suuda mõnikord kokku lugeda inimese käsi ja jalgu või paneb pildile teksti, mis näib teksti moodi, kuid ei tähenda midagi. Nüüd teeb juturobot juba ka väljamõeldud intervjuusid kuulsustega. Foto: kollaaž / tehisintellekti loodud pildid tehisintellekti koostatud uudistesaidilt
  • Nüüd teeb tehisintellekt ka intervjuusid tuntud inimestega ja avaldab olematuid tsitaate
  • Esialgu on absurdset sisu ja koomilisi pilte lihtne ära tunda
  • Otsingumootoritele tehisintellekti optimeeritud väljamõeldud sisu meeldib

Kui minna veebilehele lihpao.com või tffn.net, leiab sealt hästi ligitõmbavate märksõnadega seostatavaid artikleid, mille sisu ja pildid on veidi kummalised. Need on uue aja meedia - täielikult tehisintellekti poolt koostatud «uudistesaidid», millesse on nüüd lisandunud valeinfo ja hallutsinatsioonide sekka ka ehtsana näivad intervjuud kuulsustega.

Veebilehed pealkirjaga «The Enlightened Mindset» avaldavad tehisintellekti poolt loodud artikleid, mille hulka kuuluvad ka võltsitud tsitaadid, mis omistatakse mõnele tõelistele inimestele.

Artiklite tekstid on üsna tihti täis eksitavat infot, nüüd siis ka väljamõeldud intervjuusid, mille kohta üks väidetava tsitaadi autor ütles väljaandele Futurism, et selle sisu on üsna tema moodi tõesti ja ta pigem nõustuks väljaöelduga, kuid pole seda ise kunagi öelnud. Tegemist oli tehisintellekti uuriva teadlase Reuben Binnsiga, kes arvas, et sellist sündmuste käiku võiski ette näha.

Näiteks leiti blogist postitus pealkirjaga «Kas Hagridi rolli mängib robot? Uurime seda võimalust», milles tsiteeritigi ekslikult Reuben Binnsi, kes pole väljaandele kunagi intervjuud andnud. Tehisintellekti professori töökohana mainiti Cambridge´i Ülikooli, kuigi tegelikult töötab ta Oxfordi Ülikoolis.

Kuigi tsitaadi sisu vastu polnud Binnsil midagi, kinnitas ta üle, et pole midagi sellist kunagi öelnud. Seega võib tehisintellekt luua üsna lihtsalt avalikest allikatest kättesaadava materjali põhjal inimesest kuvandi, mis on küll lähedane tõelisele, aga samas on kogu sisu võltsitud, mida serveeritakse valesti justkui inimese enda poolt välja öelduna.

See nähtus võib Binnsi sõnul, mida ta rääkis päriselt Futurismi päris ajakirjanikule, tulevikus veelgi laieneda, mistõttu on üsna tõenäoline, et internetis ohtralt enda kohta käiva sisuga esindatud inimesed kaotavad peagi kontrolli oma avaliku kuvandi üle.

Näide täielikult tehisintellekti loodud artiklist: avapildil kortsutavad picassolike näojoontega inimesed raamatuid.
Näide täielikult tehisintellekti loodud artiklist: avapildil kortsutavad picassolike näojoontega inimesed raamatuid. Foto: Ekraanipilt

«The Enlightened Mindset» on aga interneti otsimootorites üsna edukalt esinenud, sest seda juhtiv tehisintellekt teab päris hästi, mis otsingurobotitele meeldib ja kuidas veebi otsingunimekirjades esimeste sekka pääseda. Kuigi saidid sisaldavad palju eksitavat infot, on selle veebiaadresse ehk URL-e viidatud juba üle 70 tuhande korra, kirjutab Futurism. Samuti näib, et vähemalt Google on hakanud seda rämpspostisaiti nüüd piirama, Bing aga annab mitmed otsingutulemused esimeste viidetega just robotiseeritud sisuga lehekülgedele.

Veebileht kasutab endise usaldusväärse veebilehe aadressi, mis on nüüd üle võetud, täites kunagise sisu asemel samal aadressil kodulehte nüüd tehisintellekti poolt genereeritud kõige populaarsemate märksõnadega artiklitega.

See näitab, kui head on juba generatiivsed tehisintellekti süsteemid asjade väljamõtlemises. Inimestel aga kipub digitaalse sisu üle kontroll kaduma, sest masinad suudavad interneti täita väga kiiresti uskumatu jamaga, millele otsimootorid annavad kõrgeid hindeid. Selle toodangu seast tõese info otsimine muutub aina keerulisemaks.

Siiski on praegu veel võimalik aru saada, et «The Enlightened Mindset» on midagi väga kahtlast, kuna artiklites puuduvad viited, tekst on väga ümmargune ja üldsõnaline ning pildid artiklite juures lausa koomilised. Kas aga lugupeetud tehisintellektiteadlane või mõned tuntud näitlejad päriselt väljaandele intervjuu andsid, sellel suudavad vahet teha vaid asjasse pühendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles