Robot tuleb appi: Paul McCartney lõpetab «Biitlite» pooleli jäänud lood tehisintellekti abiga

tehnika.postimees.ee
Copy
Paul McCartney esinemas Glastonbury Festivalil aasta tagasi, 25. juunil 2022. Praegu valmistab tuntud muusik ette viimaste Beatlesite proovikassettide järgi uute lugude väljaandmist tehisintellekti abiga.
Paul McCartney esinemas Glastonbury Festivalil aasta tagasi, 25. juunil 2022. Praegu valmistab tuntud muusik ette viimaste Beatlesite proovikassettide järgi uute lugude väljaandmist tehisintellekti abiga. Foto: Joel C Ryan

Legendaarse popansambli The Beatles liige Paul McCartney on otsustanud lõpetada omal ajal pooleli jäänud lood, aga kuna bändi kunagine solist on juba pikka aega olnud siit ilmast lahkunud, tuleb kasutada tehisintellekt abi, et lood kunstlikult uuesti salvestada.

BBC teatel on McCartney jõudnud projektiga «Last Beatles record» («Viimased Beatlesi salvestused») lõpusirgele ja plaat võib välja tulla juba sel aastal.

Masinõppe tehnoloogiat kasutati laulja John Lennoni hääle «väljavõtmiseks» vanadest demodest, et saaks loo lõpule viia.

Kehva kvaliteediga materjal kassettidelt anti Lennoni lese Yoko Ono poolt McCartneyle eelmisel aastal ning sellest tekkiski Beatlesi liikmel mõte eraldada sealt laulja hääl ning lisada juurde instrumendid. John Lennon laulis kunagi proovilood sisse oma New Yorgi korteris end ise klaveril saates.

Tehisintellekti osaks jäigi esialgu välja võtta laulja vokaal ning anda see muusikute käsutusse taustamuusika tegemiseks ning lugude lõpetamiseks.

McCartney pidas juba varemgi plaane mõnest seni avaldamata pooleliolevast loost valmis versioon teha, kuid tema sõnul on alles praegu arenenud tehnoloogia piisavalt kaugele, et seda on mõtet tõsisemalt ette võtta. Samas on Internet juba täis ka erinevaid tehisintellekti katsetusi, kus John Lennoni hääl on pandud laulma suvalisi moodsaid lugusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles