Elektrivormeli nuhkimisskandaal: üks tiim võis raadio teel lugeda teiste rehvi-infot

tehnika.postimees.ee
Copy
DS Penske tiimi sõitja Jean-Eric Vergne (25) teeb harjutusringi Portland E-Prixi sõidu eel. Meeskond on nuhkimissüüdistused tagasi lükanud.
DS Penske tiimi sõitja Jean-Eric Vergne (25) teeb harjutusringi Portland E-Prixi sõidu eel. Meeskond on nuhkimissüüdistused tagasi lükanud. Foto: Al Sermeno / USA TODAY Sports / Scanpix

Seal, kus on koos palju kõrgtehnoloogiat, üritatakse ka nihverdada. USAs Formula E ehk elektrivormeli kvalifikatsioonisõidul avastati uutmoodi pettus, mille pärast üks tiim sai karistada - nimelt võisid nad uurida raadio teel RFID skanneriga teiste tiimide rehvi-infot ja võisid saada nii eelise oma rehvivaliku kohendamiseks.

Vormel E kvalifikatsiooniring Oregonis Portlandis sai DS Penske meeskond 25 tuhande euro suuruse trahvi pärast seda, kui paigaldas boksi sissepääsu juurde salaja RFID-skanneri, mis FIA esindajate sõnul võis koguda andmeid teistelt võidusõiduautodelt ja anda nuhkivale tiimile selge, kirjutab The Verge.

Meeskonna võidusõitjaid Stoffel Vandoorne ja Jean-Éric Vergne said järgmisel võistlusel starditrahvi, mis tähendab, et nad peavad ootama boksiraja lõpus, kuni kõik teised autod on mööda sõitnud, enne kui autosse sisenevad.

DS Penske sõitja Vandoorne ütles väljaandele Autosport, et neil polnud plaane teiste järgi nuhkida. Siiski otsustasid kohtunikud, et tiim jääb süüdi «tohutu ja ebaõiglase eelise» saamises boksialal RFID-skaneerimisseadmete kasutamise tõttu.

RFID lugeja suudab lugeda eemalt erinevaid RFID elemente, mida kasutatakse sõidukikomponentide ja kaupade märgistamiseks. See on nagu juhtmevaba triipkood, mis kümnekonna meetri kauguselt lugedes ütleb lugejale, millise tootega on tegemist. RFID element on tavaliselt toiteta ja kiirgab saatja energia tagasi, vastates enda mällu kirjutatud koodiga. Kuid on ka toitega elemente.

Esialgu süüdistatigi tiimi RFID skänneri kasutamises rehvi-info lugemiseks, kuid hiljem asendati see süüdistus lihtsalt keelatud skanneri süüdistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles