Digiraadio uue põlvkonna testimine Eestis kestab aasta lõpuni

tehnika.postimees.ee
Copy
Digiraadio põhieelis on see, et üks saatja võib edastada kümneid raadiprogramme. Leviga on praegu kaetud Põhja- ja Kesk-Eesti ning suuremad linnad
Digiraadio põhieelis on see, et üks saatja võib edastada kümneid raadiprogramme. Leviga on praegu kaetud Põhja- ja Kesk-Eesti ning suuremad linnad Foto: Levira

Eelmise aasta lõpus käivitatud digiraadio teenuse DAB+ testperiood pikeneb 31. detsembrini 2023. Digiraadio testsaatjad töötavad Tallinna teletornis, Koerus ja Haljala vallas Pehkal. Lisaks paigaldas Duo Media Networks testsaatjad Pärnusse ja Tartusse.

«Senised testid kinnitavad, et digiraadio uus põlvkond on palju edasi arenenud. Signaali kvaliteet ja kättesaadavus planeeritud levialas ületas kohati isegi ootusi. Teeme jooksvalt erinevaid kvaliteedi- ja programmide edastamise seadistusi, et digilevi parameetrid sobiksid nii raadiokuulajale kui ka saatejaamadele. Sügisel planeerime käivitada Valgjärve mastis saatja, mis täidaks meie esialgse soovi luua testimise võimekus kogu Tallinna-Luhamaa trassil. Testperioodi pikendamise üks põhjus on ka kuulajate huvi ja positiivne tagasiside, sest eriti suvel ringi liikudes soovivad paljud autos digiraadiot kuulata,» ütles Levira tehnoloogia- ja IT-direktor Kristo Kaasan.

Digiraadio levib testperioodil suures osas Põhja- ja Kesk-Eestis. Tallinna-Tartu maanteel on levi vähemalt Põltsamaani, Tallinna-Narva maanteel vähemalt Kohtla Järveni ja soodsatel tingimustel kaugemale.

Autosõidu ajal vahetab raadio Tallinna saatja signaali automaatselt. Tallinna ja Pehka saatjatest edastatava signaali leiab DAB+ kanalil 10A ning Koeru saatja edastuskanal on 7A, teatas Levira.

Digiraadio testimine toimub Levira ning Duo Media Networksi ja Mediainvest Holdingu koostöös. Praegu osaleb testimises 14 raadiojaama: Duo Media Networksi raadioprogrammid Raadio Elmar, Raadio Kuku, Raadio MyHits, Raadio Duo, Duo Gold, Duo Greatest Hits, Narodnoe Radio ja DFM, samuti Star FM Eesti, Klassikaraadio, Äripäeva Raadio, Power Hit Radio, Tre Raadio ja Radio Nostalgia.

«DAB+ üheks eeliseks FM-levi ees on võimalus luua uusi jaamu. Nii on Duo Media toonud turule uued kanalid Duo Gold (50ndate kuni 70ndate muusika), Duo Greatest Hits (viimase 25 aasta pop-rock) ja Elmari Tantsuõhtu (eestikeelne tantsumuusika). Tänavu suvel lisandub eriprojektina Kuku Ralliraadio, mida toodetakse koostöös WRC Rally Estonia korraldajatega. Esimest korda on MM-ralli jaoks loodavat jaama võimalik kuulata mitte ainult ajutistelt FM-sagedustelt ralli toimumispiirkonnas, vaid ka kõigis DAB+ leviga paikades Eestis,» ütles Duo Media Networksi tegevjuht Risto Rosimannus.

Testperioodil proovitakse läbi erinevaid seadistusi ja parameetreid, mistõttu võib esineda programmide edastamises häireid ja seetõttu palutakse kuulajatelt mõistvat suhtumist.

DAB+ tehnoloogia võimaldab kasutada ühte digiraadio saatjat kuni paarikümne raadioprogrammi edastamiseks, samas kui analoograadio puhul edastab üks saatja ühte programmi. Samaaegselt edastatavate programmide koguarv sõltub signaali levialast ja programmide helikvaliteedist. Digiraadio eelis on parem ja ühtlasem helikvaliteet ning suurem lisateenuste võimalus, nagu programmiinfo, uudiste, laulusõnade jm kuvamine vastuvõtja ekraanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles