Enerjar – käepärastest vahenditest voolumõõtja

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Enerjar.net

Matt Meshulami ja Zach Dwieli leiutatud Enerhar on huvitava disainiga ning käepärastest vahenditest ehitatud seade, mis mõõdab, kui palju elektrit meid kodudes ümbritsevad elektriseadmed kulutavad.


Enerjar ühendatakse pistikupesa ja elektriseadme vahele ning selle LED-ekraan hakkab näitama, millise võimsusega vastav elektriseade töötab, kirjutab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Nii on võimalik omada ülevaadet, kuhu kõik see elektrienergia ometi kulub, mis nii kalliks maksma läheb. Näiteks on niimoodi lihtne hinnata, kui palju kulub raha, kui arvutit ööseks välja ei lülita.

Enerjaril on üks nupp, millega saab valida, kas ekraanile kuvatatakse mõõdetava seadme hetkevõimsus vattides, keskmine võimsus või aja jooksul kulutatud energiahulk kilovatt-tundides.

Seadme disain on võimalikult loodussõbralik. Näiteks kasutatakse plastist ümbrise asemel klaaspurki. Enerjari ei saa osta, küll aga saab seda ise valmistada. Veebilehel www.enerjar.net on üleval õpetused, kuidas huvilised selle asja ise kokku võiksid panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles