VIDEO Ukraina insener disainis jalgratta, mis sõidab roomikutel nagu tank (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tankist inspiratsiooni saanud inseneri loodud jalgratas näeb välja selline. Tõesti, see liigub.
Tankist inspiratsiooni saanud inseneri loodud jalgratas näeb välja selline. Tõesti, see liigub. Foto: kaader videost / The Q

Tankid on Ukrainas meelel lisaks sõjaväelastele ka inseneridel, kellest üks kohalik kuulsus, Youtube´is uusi lahendusi ja isetehtud liikureid tutvustav The Q otsustas teha pealtnäha füüsikaseadusi eirava liikuri, mis vaatamata kummalisele väljanägemisele siiski liigub. Kuna jalgrattal on all roomikud, siis võib seda pidada jalgtankiks, kuid läbitavuse, kiiruse ja turvalisuse poolest muidugi see päris sõjamasinale mingit konkurentsi ei paku. Tähelepanu aga võidab tänaval sajaprotsendiliselt.

The Q ehk Sergii Gordieiev võttis tavaliselt jalgrattalt kodaratega rattad alt, asendas need piklike roomikutega ja tegi natuke ümber ka ülekandemehhanismi. Roomikud on meelega jäetud veidrate nurkade alla, mis teeb The Q liikurist väga kummalise sõiduvahendi. 

Varem on Sergii Gordieiev hakkama saanud teistegi haruldaste insenerisaavutustega. Näiteks tegi ta pooleks lõigatud tagarattaga sõiduki, mis tegelikult kulgeb sama sujuvalt, kui terve tagarattaga jalgratas. Rattapooled lihtsalt puudutavad kordamööda ühtlaselt maapinda.

Roomikratas on aga pisut ebamugavam, sest roomikuotsad nõuavad kõva ja siledat pinda ning liikumiskiirus pole ka just maanteerattaga võrreldav.

Videos on näha, et rahulikult sibades saab siiski kõnniteel jalakäija kiirusel edasi.

Kuna sellist lihasjõul kulgurit polnud varem tehtud, selgusid ka konstruktsiooni esimesed tõsised vead, nagu videost näha.

Esiteks - kiirus pole sel leiutisel kuigi hea ja teiseks - tasakaalu hoidmine ning juhtimine on ka pigem keerulisevõitu, kirjutab Interesting Engineering.

Paar kuud tagasi postitas The Q veel ühe roomikratta video, kus rattad olid tehtud kandilised ja nende ümber jooksid kummirihmad. See sõiduk oli rohkem tavalise jalgratta moodi ning sai sõita isegi raskemal maastikul, kuid mitte väga künklikul.

Nüüd valmis saanud uus liikumisvahend on aga pigem tähelepanu võitmiseks, kui konkreetselt punktist A punkti B kulgemiseks. Kes tahab, võib sellega liikuda ka tagurpidi, kui tasakaalu hoida suudab. The Q ütles, et tegi selle lihtsalt lõbu pärast.

Tempot selle tank-rattaga ei tee, kuid tähelepanu võidab ohtralt.
Tempot selle tank-rattaga ei tee, kuid tähelepanu võidab ohtralt. Foto: kaader videost / The Q
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles