TEST Tele2 püstitas 5G interneti kiirusrekordi: uus number on 3,6 gigabitti sekundis (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Mobiilne andmeside on nüüd kohati kiirem, kui kaabliga koju jõuab, kuid ainult üksikutes valitud kohtades ja vaja läheb seadet, mis millimeeterlaineid toetab.
Mobiilne andmeside on nüüd kohati kiirem, kui kaabliga koju jõuab, kuid ainult üksikutes valitud kohtades ja vaja läheb seadet, mis millimeeterlaineid toetab. Foto: Kaido Einama

Sõitsime täna Tele2 inseneridega Lagedile 5G mobiilimasti alla, kus testida reaalsetes oludes suurimat mobiilse interneti kiirust, mis siinkandis nähtud. Lagedil pole muidugi ainus 5G leviala, see katab ligi poole rahvastikust, kuid just seal on püsti pandud uus Nokia tugijaam, mis selliseid pööraseid kiiruseid nagu üle kolme gigabiti sekundis juba praegu toetab.

5G puhul on olemas väga erinevaid sagedusi ja madalamatel sagedustel levib võrk tugijaamast kaugemale. Kuid siis on ka ühenduskiirused madalamad. Uusim millimeeterlaineala tehnoloogia ehk nn mmWave on aga 5G-ga kohe alguses lubatud gigabittides mõõdetava kiiruste reaalne kandja, kuid levi on sellel sagedusel üsnagi niru.

Näiteks mobiilimastist peab olema vastuvõtjal kindlasti otsenähtavus, ka väiksemad takistused võivad ühendust segada. See mast, mille alla me Tele2 peakontori juurest Ülemistelt sõitsime, on näiteks levialaga ligi üks kilomeeter. Kui sellel kaugusel oled, tuleb masti oma silmaga näha, et kiire ühendus kätte saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles