Laulu- ja tantsupidu püstitas Telia mobiilivõrgus uusi kasutusrekordeid

tehnika.postimees.ee
Copy
Noorte laulu- ja tantsupeol oli sel aastal esimest korda olemas 5G- mobiilsidevõrk, mis ongi mõeldud väikesel maa-alal väga paljude kasutajate korraga teenindamiseks
Noorte laulu- ja tantsupeol oli sel aastal esimest korda olemas 5G- mobiilsidevõrk, mis ongi mõeldud väikesel maa-alal väga paljude kasutajate korraga teenindamiseks Foto: Teele Toova

Pühapäeval lõppenud XIII noorte laulu- ja tantsupidu oli esimene tõeliselt suur rahvapidu, kus pandi proovile Telia 5G-võrgu võimekus ning mille raames püstitati ettevõtte mobiilivõrgus nii mõnigi uus kasutusrekord.

Seekordne noorte laulu- ja tantsupidu oli mobiilsideteenuste seisukohast eriline sellepärast, et esimest korda sai peopaikades kasutada 5G-mobiilsideteenust – nii Kalevi staadion kui Tallinna lauluväljak olid kaetud moodsaima mobiilitehnoloogiaga.

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul jälgis ettevõte kogu laulu- ja tantsupeo ajal oma mobiilivõrgus toimuvat ning seal avanenud pilt oli vägagi positiivne, kuna teenuste kasutuskogemus oli kõigis peopaikades, hoolimata kordades kasvanud koormustest, kõrgel tasemel.

Kui arvudest rääkida, siis pühapäevasel laulupeol kasutas Telia mobiilivõrku Tallinna lauluväljakul 58 000 unikaalset kasutajat. Tantsupeo esimesel päeval oli Kalevi staadionil Telia võrgus unikaalseid kasutajaid 18 000 ning teisel päeval 21 500.

Rändluses olevate klientide ehk teiste riikide mobiilinumbritega kasutajate osakaal ulatus laulupeo ajal Telia võrgus 15 protsendini ning tantsupeo ajal 9 protsendini. Üle kolmandiku rändlusklientidest pärines Soomest, teised suuremate osakaaludega riigid oli Saksamaa, Rootsi, Norra, Leedu, Läti, Poola, Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa.

Huvitava faktina saab laulu- ja tantsupeo kohta välja tuua ka selle, milliste telefonitootjate mudeleid oli peopaikades kõige enam Telia võrku ühendatud.

Ülekaalukalt juhtisid selles arvestuses Apple (43 protsenti) ja Samsung (ligi 30 protsenti), millele järgnesid Sony (5,3 protsenti), Huawei (4,3 protsenti), OnePlus (2,4 protsenti) ja Nokia (1,8 protsenti). Seejuures oli laulupeo ajal mõneti üllatav just Apple´i telefonide suur osakaal, mis oli oluliselt suurem, kui see on Telia võrgus tavaliselt.

Laulupeo ajal tehti Telia võrgus Tallinna lauluväljakul ligemale 260 000 mobiilikõnet, neist tipptunnil ehk vahemikus kell 16–17 lausa 65 500 kõnet. Seejuures toimus valdav enamik kõnesidest (86,5 protsenti) VoLTE ehk 4G-kõnedena. Lühisõnumeid ehk SMSe saadeti laulupeo tipptunnil kokku 11 500 ning valdav enamik neist (95 protsenti) saadeti 4G-võrgus. Kokku saadeti laulupeo ajal Telia võrgus 70 000 sõnumit.

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul pole kunagi varem nende mobiilivõrgus nii aktiivselt mobiilset andmesidet kasutatud kui laulupeol ajal. Telia mobiilivõrk teenindas laulupeo ajal kokku ca 5,8 terabaiti (TB) andmeid, millest veidi alla poole liikus juba 5G-võrgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles