Poolaasta jooksul müüdi Eestis 14 076 uut autot, hübriidautod lähevad kui soojad saiad

tehnika.postimees.ee
Copy
Toyota RAV4.
Toyota RAV4. Foto: Toyota
  • Müüduim automark oli Toyota
  • Hübriidautod moodustavad ligi 40% esimese kuue kuu automüügist
  • Elektriautod moodustavad kogumüügist ligikaudu 5,3%

Transpordiameti andmetel müüdi esimesel poolaastal Eestis kokku 12 236 uut sõiduautot ning 1840 uut tarbesõidukit, mis on 864 võrra rohkem kui mullu samal perioodil. Enimmüüdud automark mõlema kategooria lõikes on Toyota. Alternatiivkütuste ja hübriidautode osakaal üha kasvab.

Autoekspert Arno Sillati hinnangul on uute sõidukite registreerimine küll kerges tõusus võrreldes eelmise aastaga, kuid sellele vaatamata on müüginumbrid madalad nii Eestis kui ka mujal Euroopas: «Üldine tootmisvõimekus on täna kindlasti suurem, kui müüginumbrid peegeldavad ning seda põhjustab osaliselt elektriautode kättesaamatus, mis on tingitud tooraine puudusest. Kui elektriautosid ei ole võimalik nii palju toota kui tahaks, siis sisepõlemismootoriga autosid ei saa ilma kopsakate trahvideta toota nii palju kui tahaks, sest autotootmist dikteerivad saastekvoodid,» selgitas Sillat ning lisas, et üldist müüki mõjutab kindlasti ka ebakindlus maailmamajanduses.

«Elektriakude puuduse mõju automüügis näeme tõenäoliselt veel pikalt ning ka Euroopa Kontrollikoda on toonud välja, et 2035. aastaks seatud eesmärk loobuda täielikult sisepõlemismootorist on ebarealistlik. Mis edasi saab, on keeruline prognoosida ning võib-olla ei ole õiget lahendust veel üldse leitudki,» arvas autoekspert.

Transpordiameti andmete põhjal registreeriti selle aasta esimesel poolaastal kokku 12 236 M1 kategooria sõiduautot, mis on ligi 10% rohkem kui mullu samal perioodil. Enimmüüdud automargid olid Toyota (1884), Škoda (1839) ning Audi (1588). N1 kategooria tarbesõidukeid müüdi 1840, mis on 214 võrra vähem kui aasta varem. Populaarseimad margid olid Toyota (457), Renault (374) ja Ford (183). Ultraluksusautode kategoorias müüdi esimesel poolaastal 29 Bentleyt, 27 Lamborghinit ja 12 Ferrarit.

Esimese poolaasta statistika põhjal on näha bensiini- ja diiselautode osakaalu vähenemist ning alternatiivkütuste tõusu. Suurima osa haaravad hübriidautod, mis moodustavad juba ligi 40% esimese kuue kuu automüügist. Elektriautod moodustavad kogumüügist ligikaudu 5,3%.

Toyota müüja Elke Grupi tegevjuhi Taavi Lepiku sõnul on võimalik tajuda ka aasta pärast rakendatava automaksu mõju, sest päevakorda on tulnud süsiniku emissioonimäärad ning klientidel on selge huvi uus auto enne järgmist suve kätte saada.

«Kui varem oli suuremal osal tarbijatel suhteliselt ükskõik, kui palju süsinikku huvipakkuv automudel emiteerib ning peamiselt jälgiti hoopis kütusekulu, siis paari viimase kuu jooksul uuritakse massiliselt ka süsinikdioksiidi heitenumbreid,» rääkis Lepik, «kõige enam küsitakse mudeleid, mille heide jääb alla 120 g/km, sest see arv on korduvalt meedias esile toodud,» täpsustas Lepik.

Elke Grupi tegevjuhi sõnul on teises poolaastas näha tarnete märgatavat paranemist, mis paljude mudelite puhul tähendab ca ühe kuni kahe kuu pikkust ooteaega. «Lühike tarneaeg tähendab, et inimesed saavad kindlama südamega ostuotsuse langetada, sest pikema vinnaga ostud põhjustavad praeguses majandusolukorras rohkem ebakindlust,» rääkis Lepik.

Ta lisas, et endiselt on kuum ka kasutatud autode turg ning see on peaasjalikult seotud euribori tõusu ja üldise inflatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles