Häältuvastus on täiesti ebaturvaline: tehisintellekt murrab selle lahti mängeldes

tehnika.postimees.ee
Copy
Lühikeste helinäidete põhjal oskab tehisintellekt kokku panna inimese enda häälega räägitava uue heliklipi, mis petab ära ka lisaturvalisusega häältuvastuse näiteks pankades või targas kodus.
Lühikeste helinäidete põhjal oskab tehisintellekt kokku panna inimese enda häälega räägitava uue heliklipi, mis petab ära ka lisaturvalisusega häältuvastuse näiteks pankades või targas kodus. Foto: Nunzio La Rosa / Pexels

Eestis veel mittekasutatav häältuvastus näiteks pankadesse sisselogimisel on väga ebaturvaline, selgus kanada Waterloo ülikooli teadlaste uuringust. Nii-öelda unikaalne häälemuster, millel kogu sellise isikutuvastuse turvalisus põhineb, on vaid väheste häälenäidete põhjal lihtsasti jäljendatav ja tagab tehisintellekti abiga võltsitud heliklipiga sisselogimise 99-protsendilise kindlusega.

Teadlased Kanada Waterloo ülikoolist on avastanud meetodi, mille abil saavad häkkerid edukalt mööda hiilida häältuvastuse turvasüsteemidest, saavutades kuni 99-protsendilise edukuse vaid kuue katsega.

Häältuvastus, mis võimaldab ettevõtetel oma klientide identiteeti tuvastada ainulaadse «häälejälje» kaudu, on üha rohkem kasutusele võetud näiteks kaugpanganduses, kõnekeskustes ja muudes turvakriitilistes olukordades. Isegi targa kodu lahendused peaksid olema suutelised reageerima vaid elanike endi käsklustele, mitte aga külaliste või võõraste häältele, kuid see on vaid näiline turvalisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles