Holland keelab ära telefonide kasutamise koolis (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Pexels

Tehnikaseadmete, sealhulgas mobiiltelefonide, tahvelarvutite ja nutikellade kasutamine keelatakse Hollandi klassiruumides, et takistada õppetöö häirimist, teatas Hollandi valitsus. Keeld viiakse ellu koostöös koolidega ja see jõustub järgmise aasta alguses.

Mõned erandid on siiski paigas, näiteks meditsiiniliste vajaduste või puudega õpilastele ja digioskustele suunatud tunnis.

Kuigi telefonikeeldu ei saa praegu seaduslikult täide viia, võib see tulevikus muutuda.

«Ma saan aru, et mobiiltelefone ei saa meie elust lahutada, kuid klassiruumi need ei kuulu,» ütles Hollandi haridusminister Robbert Dijkgraaf. «Õpilased peavad suutma klassiruumis keskenduda ja neile peab võimaldama igatepidi head õpikeskkonda. Teaduslikud uuringud näitavad, et mobiiltelefonid segavad õpikeskkonna rahu.»

Uuringud on näidanud, et laste ekraaniaja piiramisel on seos parema kontsentreerumisvõime ja vaimse tervisega.

Üks tüdruk arvab, et laialdases telefonikasutuses on süüdi õpetajad: «Kui õpetajad ei panusta piisavalt, siis märkavad seda ka õpilased ja ei viitsi pingutada ning hakkavad õppimise asemel telefoni näppima.»

Samas ütlevad paljud õpilased, et telefonikeeld on halb mõte. Mõne õpilase tähelepanu võib hajuda, kuid mobiilseaded võivad olla ka heaks töövahendiks.

Hollandi valitsus märkis, et täpsete reeglite kehtestamine ning seadmete täielik keelustamine kooliterritooriumil jääb iga kooli otsustada koos õpetajate, vanemate ja õpilastega.

Keeld tuleneb kokkuleppest haridusministeeriumi, koolide ja sellega seotud organisatsioonide vahel. Selle tõhusust hinnatakse 2024/2025. õppeaasta lõpus, et näha, kas ka seaduslikku keeldu läheb vaja.

Hollandi teadaanne telefonikeelust järgneb Soomes tehtud sarnasele otsusele. Eelmisel nädalal teatas Soome valitsus, et nad muudavad seadust koolis telefonikasutuse piiramise lihtsustamiseks.

«Valitsus tugevdab õpetajate ja koolijuhtide volitusi sekkuda tegevustesse, mis häirivad õpetamist koolitundide ajal,» ütles Soome valitsus eelmisel esmaspäeval. «Lisame vajalikud seadusemuudatused, et võimaldada tõhusamaid piiranguid juhtudel, kui mobiilseadmeid kasutatakse koolipäeva jooksul, et õpilased saaksid paremini õppetööle keskenduda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles