Ära viska minema, vaid paranda: Viljandi Parandusfestivalil antakse asjadele uus elu

tehnika.postimees.ee
Copy
Vanade asjade minema viskamine on keskkonnale kahjulik, sest siis on vaja uus asemele toota. Parandamine aitab aga juba toodetud asja kasutusaega pikendada või sellele uue elu anda. See on elementaarne, kuid  aeg-ajalt meelde tuletamist vajav tõde.
Vanade asjade minema viskamine on keskkonnale kahjulik, sest siis on vaja uus asemele toota. Parandamine aitab aga juba toodetud asja kasutusaega pikendada või sellele uue elu anda. See on elementaarne, kuid aeg-ajalt meelde tuletamist vajav tõde. Foto: Piltnik Kärt

Pärandilinn Viljandi korraldab teist aastat Eestis ainulaadset Parandusfestivali, mis toimub laupäeval, 16. septembril kell 11-15 Viljandi Gümnaasiumi taga Ugala tiigi kaldal. Parandusfestival toob kokku vilunud parandajad ja parandushuvilised, et üheskoos anda katkistele, ent kalliks saanud asjadele uus elu.

Parandusfestival on mitmekülgne sündmus, mille raames on avatud uudistamiseks ja osavõtmiseks erinevad parandustöötoad, inspiratsiooniloengud ja kontserdid. «Meie eesmärk on toetada jätkusuutlikku tarbimist ja hoogustada paranduskultuuri,» sõnas Pärandilinn Viljandi töögrupi juht Ave Matsin, «parandusfestivali üheks oluliseks osaks on parandustöötoad, kus osalejad saavad kätt proovida nõelumisest akende restaureerimise ja kompostkemmergu valmistamiseni. Töötubasid leidub nii täiskasvanutele kui lastele ja noortele.»

Festival on osa Viljandi linna 740. sünnipäeva nädalavahetuse programmist ja annab võimaluse avastada pärandit uuel ja kaasahaaraval viisil.

Foto: Piltnik Kärt

Pärandilinn Viljandi aasta teemaks on pärandaiandus, millest inspireerituna korraldatakse keskpäeval gümnaasiumis seminar. «Meile tulevad rääkima tuntud eksperdid mulla elustikust ja kompostimisest ning isegi inimsõnniku kasutamisest terves toiduringis,» rääkis Viljandi linnameister Gea Valner. Lisaks seminarile toimub ka Heiki Raudla trükise «Kemmerguraamat» esitlus.

Pärandilinn Viljandi on UNESCO loovlinnade võrgustiku liige alates 2019. aastast ja selle tegevusi rakendab TÜ Viljandi kultuuriakadeemia. II Viljandi Parandusfestivali korraldamist toetab Eesti Kultuurkapital ja Viljandi linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles