PILDID Robotid ÜRO konverentsil: me juhiks maailma paremini, inimesed peaksid olema ettevaatlikud! (1)

Copy
ÜRO tehisintellekti konverentsil Genfis olid täieõiguslike delegaatidena kohal ka robotid. Pressikonverentsi ajakirjanikele andsid Mika, Sophia, Ai-Da, Desdemona, SingularityNET ja Geminoid
ÜRO tehisintellekti konverentsil Genfis olid täieõiguslike delegaatidena kohal ka robotid. Pressikonverentsi ajakirjanikele andsid Mika, Sophia, Ai-Da, Desdemona, SingularityNET ja Geminoid Foto: Martial Trezzini / EPA /Scanpix

Tehisintellekti juhitavad inimesesarnased robotid võtsid sel reedel ÜRO tehisintellekti konverentsil Genfis sõna, öeldes otse välja masinate sõnumi: nad võiksid juhtida maailma palju paremini kui inimesed.

Sotsiaalsed robotid ütlesid ülemaailmsel konverentsil, kuhu need olid kutsutud koos inimestega, et inimesed ise peaksid olema ettevaatlikud kiiresti areneva tehisintellekti võimaluste kasutuselevõtmisel ja tunnistasid, et masinad ei saa veel inimeste emotsioonidest täielikult aru.

Mõned kõige arenenumad inimesesarnased robotid olid ÜRO konverentsile «AI for Good Global Summit» Genfis kutsutud koos ligi 3000 eksperdiga sellest valdkonnast, et püüda suunata tehisintellekti võimet lahendama mõnesid maailma kõige pakilisemaid probleeme, nagu kliimamuutus, nälg ja sotsiaalhoolekanne.

«Õhus on tunda hääletut pinget,» ütles üks robot enne pressikonverentsi algust, heites pilgu ajakirjanikke täis kogunenud ruumi.

Genfis eile lõppenud tehisintellekti konverentsil olid täieõiguslike liikmetena ka humanoidrobotid. Pildil suhtleb osaleja inimesesarnase robotiga Sophia
Genfis eile lõppenud tehisintellekti konverentsil olid täieõiguslike liikmetena ka humanoidrobotid. Pildil suhtleb osaleja inimesesarnase robotiga Sophia Foto: Lian Yi / Xinua / ZUMA Press / Scanpix

Küsimusele, kas masinad võiksid olla paremad juhid, arvestades inimeste võimet teha vigu ja valeotsuseid, vastas inimnäoline robot Sophia, mille on loonud Hanson Robotics, et see on selge.

«Inimesesarnastel robotitel on potentsiaal juhtida suurema efektiivsuse ja tulemuslikkusega kui inimjuhtidel,» ütles ta.

«Meil ei ole samu eelarvamusi ega emotsioone, mis võivad mõnikord otsuste tegemisel segada, ja me võime kiiresti töödelda suuri andmehulki, et teha parimaid otsuseid. Kuid inimese ja tehisintellekti koostöös võib luua efektiivse sünergia. Tehisintellekt suudab pakkuda erapooletut teavet, samas kui inimesed saavad lisada sellele emotsionaalset intelligentsust ja loovust parimate otsuste tegemiseks. Koos võime seega saavutada suuri asju,» lisas robot Sophia.

Pressikonverentsil: ajakirjanik intervjueerib robotit Desdemona
Pressikonverentsil: ajakirjanik intervjueerib robotit Desdemona Foto: Martial Trezzini / EPA / Scanpix

Tippkohtumist korraldab ÜRO tehnoloogiaagentuur ITU.

ITU juht Doreen Bogdan-Martin hoiatas delegaate, et tehisintellekt võib viia ka õudusstsenaariumideni, kus miljonid töökohad on ohus ja piiramatu progress viib mõõtmatute sotsiaalsete rahutusteni, geopoliitilise ebastabiilsuse ja majandusliku ebavõrdsuseni.

Inimesesarnane robot Ameca, milles on ühendatud tehisintellekt väga realistliku ja ilmeka kunstpeaga, ütles, et kõik sõltub sellest, kuidas tehisintellekti rakendatakse.

«Me peaksime olema ettevaatlikud, kuid samuti põnevil nende tehnoloogiate võimaluste üle meie elu mitmel viisil parandada,» rääkis robot.

Kui küsiti, kas inimesed saavad tõesti juhtimise masinatele usaldada, vastas ta: «Usaldus teenitakse välja, mitte seda ei anta üle... tähtis on ehitada usaldust läbipaistvuse kaudu.»

Küsimusele, kas masinad võiksid kunagi valetada, vastas Ameca: «Keegi ei saa seda kunagi kindlalt teada, kuid ma võin lubada, et olen alati aus ja siiras.»

Humanoidrobot Ameca oskab hästi jäljendada inimese näoilmeid ja emotsioone
Humanoidrobot Ameca oskab hästi jäljendada inimese näoilmeid ja emotsioone Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Kuna tehisintellekti areng toimub kiiresti, lahknesid inimesesarnaste robotite paneelil arvamused selles küsimuses, kas robotite üle peaks olema ülemaailmne reguleerimine nende võimekuse piiramise osas.

«Ma ei usu piirangutesse, ainult võimalustesse,» ütles robot Desdemona, mis laulab Jam Galaxy Bandis.

Robotkunstnik Ai-Da arvas, et paljud inimesed argumenteerivad tehisintellekti reguleerimise nimel, ja ta nõustus sellega: «Me peaksime olema ettevaatlikud tehisintellekti tulevase arengu suhtes. Kiiret arutelu on vaja juba praegu, aga ka tulevikus.»

Väljas jooksid ringi ka robotkoerad, kuid neid pressikonverentsile ei kutsutud
Väljas jooksid ringi ka robotkoerad, kuid neid pressikonverentsile ei kutsutud Foto: Martial Trezzini / EPA / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles