PILDID JA VIDEO Kaitseväe Akadeemia testis mehitamata militaarmasinaid

tehnika.postimees.ee
Copy
Kaitseväe keskpolüoonil katsetati erinevaid masinaid, milles juht tavaliselt kaasa ei sõida. Need tegutsevad kas täiesti iseseisvalt ülesandeid täites või saab vajadusel ka eemalt juhtida.
Kaitseväe keskpolüoonil katsetati erinevaid masinaid, milles juht tavaliselt kaasa ei sõida. Need tegutsevad kas täiesti iseseisvalt ülesandeid täites või saab vajadusel ka eemalt juhtida. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee

Mõni nädal tagasi liikusid Kaitseväe keskpolügoonil masinad, millel juhte roolis polnudki. Kokku toodi erinevate maailmakuulsate ja kohalike kaitsetööstusettevõtete uusim toodang. Tegemist oli mehitamata maismaasüsteemidega, mis peaksid lahingus hakkama saama iseseisvalt tegutsedes. Seda, kuidas sõidukid sellega toime tulid, keskpolügoonil testitigi.

«Osalevaid platvorme ei seata paremusjärjekorda, vaid koostöös valdkonna spetsialistidest koosneva rahvusvahelise meeskonnaga koostatakse ürituse järgselt raportid, mille kaudu saavad mehitamata maismaasüsteemide viimaste arengute kohta laiapindset tagasisidet ja sisendit nii kaitsevägi, partnerid kui ka osalevad ettevõtted,» ütles ürituse üks peakorraldajatest, Kaitseväe Akadeemia rakendusuuringute osakonna projektikoordinaator Markus Otsus, «üritus on pandud kokku viimase aasta jooksul Kaitseväe Akadeemia eestvedamisel ning Saksamaa, Ühendkuningriigi, Soome, Rootsi, Norra ja Hollandi partnerite toel. Kohal on pea kõik suuremad tegijad Euroopa mehitamata maismaasüsteemide vallas, kuid meiega on liitunud ka ettevõtted, kes tutvustavad alles esmakordselt oma platvorme laiemale avalikkusele.»

Eesti päritolu Milrem Roboticsi THeMIS oli samuti katsetel esindatud.
Eesti päritolu Milrem Roboticsi THeMIS oli samuti katsetel esindatud. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee

Keskpolügoonil said ettevõtted oma süsteeme esitleda rahvusvahelisele militaarekspertidest koosnevale publikule.

Kahel päeval prooviti läbi erinevaid keerulisi olukordi, et masinad proovile panna, nagu näiteks teekonna planeerimine, punktist punkti liikumine, takistuste vältimine. Katsetel hinnati mehitamata maismaasüsteemide ja inimese vahelist koostööd.

Keskpolügoonil katsetati 11 erineva tootja tehnikat, mis pidi hakkama saama keerukate ülesannetega.
Keskpolügoonil katsetati 11 erineva tootja tehnikat, mis pidi hakkama saama keerukate ülesannetega. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee

Testidel osales 11 mehitamata maismaasõidukite tootjat üheksast riigist, vaatlejaid oli 20 riigist.

Integrated Modular Unmanned Ground Systemi ehk iMUGS projekti raames arendatakse välja mehitamata maismaasõidukeid koos juhtimissüsteemiga, küberkaitselahenduste ning integreeritud anduritevõrgustikuga. iMUGS projekti kaugem eesmärk on arendada välja Euroopa mehitamata maismaasüsteemi standardlahendus.

ARTUS tähendab autonoomset maastikutranspordi liikurite sülemit. Euroopa Liidu parvlevate sõjamasinate projekti, mille eelarve on ligikaudu 1,5 miljonit eurot, taga on ettevõtete konsortsium Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Austriast.
ARTUS tähendab autonoomset maastikutranspordi liikurite sülemit. Euroopa Liidu parvlevate sõjamasinate projekti, mille eelarve on ligikaudu 1,5 miljonit eurot, taga on ettevõtete konsortsium Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Austriast. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee
Mõned autonoomsed liikurid on ette nähtud eesliinile varustuse vedamiseks või tagalatöödeks, mõni aga võib vajadusel ka relvi kanda.
Mõned autonoomsed liikurid on ette nähtud eesliinile varustuse vedamiseks või tagalatöödeks, mõni aga võib vajadusel ka relvi kanda. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee
Grupipilt: kõik autonoomsed sõidukid ja neid saatvad meeskonnad on üles rivistatud.
Grupipilt: kõik autonoomsed sõidukid ja neid saatvad meeskonnad on üles rivistatud. Foto: Kaitsevägi / pildid.mil.ee

Vaata ka Milrem Roboticsi videot nende mehitamata sõiduki testimisest keskpolügoonil: 

Milrem Roboticsi tegevjuht Kuldar Väärsi pidas katsetuste põhjal intelligentseid funktsioone õnnestunuks, kuid video juures kommenteerib ta, et autonoomia arendamine on siiski maraton, mitte sprint ning töökindluse, funktsioonide ja kasutajaliidese pidevat täiustamist peab ettevõtte autonoomiameeskond regulaarsete värskenduste kaudu pidevalt tegema.

Mehitamata maapealne süsteem THeMIS oli varustatud ettevõtte intelligentsete funktsioonide komplektiga MIFIK, mis aitab sõidukil iseseisvalt ülesandeid täita või eemalt juhtida.

Katsete tulemustest koostatud raportid koos testitud süsteemide hinnangutega valmivad korraldajatel sügiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles