Microsoft avastas NATO tippkohtumisel õngitsusrünnaku, mis üritab näpata salajasi andmeid

tehnika.postimees.ee
Copy
Häkkerid lõid Ukraina organisatsioonile sarnase nimega domeeni, kuhu suunati Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise osalisi alla laadima nakatunud dokumente. Pilt on illustreeriv.
Häkkerid lõid Ukraina organisatsioonile sarnase nimega domeeni, kuhu suunati Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise osalisi alla laadima nakatunud dokumente. Pilt on illustreeriv. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Microsoft teatas eile, et avastas Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise vastu suunatud õngitsusrünnaku, mis kasutab ära nii-öelda nullpäeva turvaohtu. Õngitsuse eesmärgiks on saada ligi salajastele dokumentidele ja neist andmeid varastada.

Rünnaku taga on häkker või häkkerite rühm Storm-0978. Sama ründaja on varemgi üritanud sihtida kaitse- ja valitsusasutusi Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Rünnakus taheti ära kasutada turvaauku CVE-2023-36884, mis lubab eemalt käivitada programme kasutaja arvutis. Rünnaku läbiviimine oli aga tüüpiline õngitsusrünnak, mille käigus sokutati kasutajale e-kirjaga pealtnäha süütu Wordi dokumendi allalaadimise link, kuid selle avamisel käivituski aken eemalt arvutisse pääsemiseks.

NATO Vilniuse tippkohtumise osalistelt üritati andmeid välja meelitada lihtsa peibutisega, neile saadeti Ukraina maailmakongressiga seotud pealtnäha ametlik dokument, mis oli tegelikult nakatatud. Ka veebiaadress oli väga sarnane õigele veebilehele.

Storm-0978 (või RomCom, mis on ka nende tagaukse nimi) on Venemaalt pärit küberkurjategijate rühmitus, mis Microsoftile teadaolevalt viib läbi lunavara- ja väljapressimisoperatsioone, aga ka sihitud rünnakuid kindlate sihtmärkide pihta.

Storm-0978 tuntuim «toode» on RomComi nimeline tagauks, millega sokutatakse ohvri arvutisse lunavara. See krüpteerib kasutaja andmed ja küsib vabastamiseks vajaliku krüptovõtme eest lunaraha.

Nende lunavara on Microsofti andmetel tihedalt seotud pahavaraga Industrial Spy, mida esmakordselt täheldati levimas eelmise aasta mais.

Storm-0978 sihitud operatsioonid on mõjutanud valitsus- ja sõjalisi organisatsioone peamiselt Ukrainas, aga ka Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kui need on olnud seotud Ukraina abistamisega. Tuvastatud lunavararünnakud on muu hulgas mõjutanud telekommunikatsiooni- ja finantsettevõtteid.

Selline nägi välja õngitsuskiri, mis suunas nakatunud dokumente alla laadima.
Selline nägi välja õngitsuskiri, mis suunas nakatunud dokumente alla laadima. Foto: Microsoft
Selline on üks dokumentidest, millega NATO tippkohtumisel osalejate arvutitest üritatakse salajast infot alla sikutada. Troojalane näeb välja, nagu üks ametlikest Ukraina Maailmakongressi dokumentidest.
Selline on üks dokumentidest, millega NATO tippkohtumisel osalejate arvutitest üritatakse salajast infot alla sikutada. Troojalane näeb välja, nagu üks ametlikest Ukraina Maailmakongressi dokumentidest. Foto: Microsoft

Microsofti turvatoode Microsoft 365 Defender tuvastab Storm-0978 tegevuse ja kaitseb failide eest, mis üritavad ära kasutada turvanõrkust CVE-2023-36884. Praeguseks on enamus turvatarkvarasid selle vastu abinõu välja lasknud.

Kui siiski ei saa turvatarkvaraga ohu eest kaitsta, võivad tehnilisema lahenduse kasutajad määrata oma Windowsiga arvutis registrivõtme FEATURE_BLOCK_CROSS_PROTOCOL_FILE_NAVIGATION, kuid see pidi ka osaliselt Microsofti kontoritarkvara tööd mõjutama.

Teadaolevate sissetungimiste põhjal on Microsoft avastanud, et Storm-0978 on rünnaku käigus ligi pääsenud Windowsi registrile, kus on kustutatud turvakontohalduri (SAM) parooliräsi. Sellele juurdepääsuks peavad ründajad omandama süsteemitaseme õigusi.

Ukraina küberintsidente käsitlev asutus CERT-UA on samuti väljastanud hoiatuse, et Ukraina Maailmakongressi (ametlik ja ainus veebileht www.ukrainianworldcongress.org) ingliskeelne veebileht on kopeeritud ja üles pandud sarnastele libadomeenidele. Sealt saabki alla laadida nakatunud dokumente nimega Overview_of_UWCs_UkraineInNATO_campaign.docx ja Letter_NATO_Summit_Vilnius_2023_ENG(1).docx.

Nende dokumentide ja saadetud õngitsuskirjade sisu vihjab, et rünnak on suunatud just NATO tippkohtumisel osalejatele.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles