UUS NORMAALSUS Eesti õpilased on ChatGPTst sõltuvuses (2)

Annika Helena Siimon
, Suvereporter
Copy
Õpilastel on sõltuvus tehisintellektil põhinevast õpikaaslasest ning nende isiklik akadeemiline areng on pidurdunud
Õpilastel on sõltuvus tehisintellektil põhinevast õpikaaslasest ning nende isiklik akadeemiline areng on pidurdunud Foto: Pexels

Saage tuttavaks uue õpikaaslasega: ChatGPT. See imepärane tekstirobot on leidnud tee õpilaste seljakottidesse ja sülearvutitesse, muutes nende suhtumist kodutöösse. ChatGPT on saadaval ka eesti keeles, mistõttu ei pea Eesti õpilased enam tüütult õpikuid lapates või mitmeid tunde otsingumootorites veetes kodutöödele vastuseid leidma – neil on tehisintellektil põhinev õpikaaslane vaid sõrmeliigutuse kaugusel.

Alates kesk- ja ametikoolidest kuni kõrgharidusasutusteni on Eesti õpilaste hulgas üha enam populaarsust kogumas ChatGPT, mida kasutatakse laialdaselt kodutööde tegemisel. Keelemudelit eelistatakse kiirete vastuste saamiseks, keerukate mõistete selgitamiseks ning kirjandite ja projektide jaoks ideede saamiseks. Samas tekivad aga  küsimused hariduse tuleviku ja tehisintellektil põhineva õppetoe eetilisuse kohta. Seetõttu tegime intervjuud kümne Eesti kesk-, ameti- ja kõrgkoolide õpilastega, et vaadata, kuidas nad tehisintellekti õpingute jaoks kasutavad. Intervjueeritud õpilased soovisid anonüümseks jääda, mistõttu on kasutusele võetud varjunimed.

ChatGPT kasutamine Eesti koolides

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles