Kuidas töötajatele tehisintellekti kasutamist selgitada? Tehnoloogiafirma annab nõu

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisintellekti kasutavad paljud, aga enamasti pole keegi seda kasutama õppinud. Hea oleks siiski teada, milliste riskidega arvestada.
Tehisintellekti kasutavad paljud, aga enamasti pole keegi seda kasutama õppinud. Hea oleks siiski teada, milliste riskidega arvestada. Foto: Matheus Bertelli / Pexels

Tehisintellekt (TI) ja kõnerobotid on väga paljudes ettevõtetes saanud igapäevaseks tööriistaks, kuid üsna tihti tegelevad sellega töötajad ise ilma mingi ettevalmistuseta. Elisa koostas oma töötajatele tehisintellekti kasutamiseks mõned lihtsad soovitused, mida jagab nüüd teistega.

Nõuanded töötajatele juhivad tähelepanu konfidentsiaalsusele ja autoriõigustele. Soovitused aitavad reguleerida TI kasutamist ning tõsta inimeste teadlikkust tehisintellekti võimalustest ja ohtudest.

«TI lahendustest nagu näiteks kõnerobot ChatGPT ja pildigeneraator DALL-E on saanud tööriistad, mis aitavad luua fotosid, koode, tekstimaterjali, töödelda andmeid, avastada mustreid ja palju-palju muud. Kuid selle kõige käigus tuleb neid võimalusi teadlikult ja oskuslikult ära kasutada. Selleks on Elisa oma töötajatele loonud konkreetsed juhised ja soovitused, mida tehisintellekti kasutamisel silmas pidada ja millest juhinduda,“ rääkis Elisa infoturbejuht Mai Kraft.

Elisa soovitused tehisintellekti kasutamiseks on järgmised.

Kaitse konfidentsiaalset infot

Ära sisesta konfidentsiaalseid andmeid tehisintellekti rakendustesse. Selliseks infoks on näiteks isikuandmed ja muud firma andmed, mis ei ole avalikult kättesaadavad.

Vabalt kasutatavatesse tehisintellekti vahenditesse võib sisestada ainult avalikku teavet.

Ära unusta autoriõigusi

Tehisintellekti poolt loodud materjali autoriõiguste puhul on palju lahendamata küsimusi ja mitmed lahendid on praegu autoriõiguse rikkumisega seotult kohtus. TI loodud infol puuduvad suure tõenäosusega autoriõigused ning programmid võivad luua tekste, pilte, koode vms, mis võivad rikkuda kolmandate isikute õigusi. Rikkumise eest vastutab kasutaja. Seega tasub tehisintellekti kasutada vaid mustanditeks või mõtteloomeks.

Kasuta tehisintellekti vastutustundlikult

Suhtu saadud infosse (tekst, pilt, heli vm) skeptiliselt ja kontrolli loodud sisu üle usaldusväärsetest allikatest.

Anna teada, et info pärineb tehisintellektilt

Kui jagad tehisintellekti poolt loodud materjale, siis anna saajatele teada, et need on loodud tehisintellekti abil.

Kokkuvõtteks: TI aitab siiski palju aega kokku hoida

Tehisintellekti kasutamise juhised suunavad kasutajaid mõtlema infole, mida nad tehisintellektiga jagavad ja mida vastu saavad. Tõsiselt tuleb mõelda konfidentsiaalsusele ja autoriõigustele. Lisaks tuleb aga TI kasutajatel käituda vastutustundlikult ning teadmatuse või oskamatuse korral pöörduda abi saamiseks mõne spetsialisti poole.

On näha, et tehisintellekti teenuste kasutamine on kiiresti saamas igapäevaelu osaks ning see aitab väga palju aega kokku hoida. Kõik, kellel on internetiühendus ja arvuti või nutitelefon, saavad katsetada TI-lahendusi erinevate tööülesannete täitmiseks. Seda enam, et paljud tehisintellekti teenused on vabalt kättesaadavad, kuid kommertsrakendusteks on tavaliselt vajalik osta litsents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles