VIDEO Protestiks isejuhtivate autode vastu kasutatakse üht tõhusat nippi nende peatamiseks

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii lihtne ongi isejuhtivat autot lõplikult seisma saada. San Franciscos protestitakse sellise tegevusega juhita autode laiema liiklusse lubamise vastu
Nii lihtne ongi isejuhtivat autot lõplikult seisma saada. San Franciscos protestitakse sellise tegevusega juhita autode laiema liiklusse lubamise vastu Foto: kaader videost / Safe Street Rebel

Isejuhtivate autode vastased aktivistid on San Franciscos avastanud uue nipi, kuidas ilma juhita ringi sõitvaid autosid peatada ja muuta kasutuks rauahunnikuks. Lihtsa nipiga saab isejuhtiva masina lõplikult seisma panna, kuni saabub insener ja robotsõiduki vabastab.

Nipiks on liikluskoonuse tõstmine kapotile. Liikluskoonused on asjad, mida tehisintellekt ja algoritmid robotsõidukites üsna paaniliselt kardavad, sest need on tavaliselt tõstetud ootamatu ohu juurde, et juhtidele märku anda, kuhu ei tohi sõita. Selliseid ohte tavaliselt kaardil pole ja seega peavad isejuhtivad autod neid eriti tõsiselt arvestama.

Grupp isesõitvate autode vastaseid aktiviste peab San Franciscos ägedat võitlust autonoomsete sõidukite vastu, kasutades nüüd uut üllatavat relva: liikluskoonuseid, kirjutab Futurism. Nad tõstavad nimelt tavalisi liikluskoonuseid isejuhtivate autode kapotile, mis muudavad need sõidukid kasutuks ja peatavad määramata ajaks. Autode omanik peab siis kohale saatma inimese, kes koonuse kapotilt ära tõstab, enne auto liikuma ei hakka.

Autovastased on eriti aktiivseks läinud pärast seda, kui Google´i isejuhtivate autode ettevõte Waymole ja teine sama valdkonna firma Cruise võivad saada California osariigilt loa laialt selliseid autosid igal pool kasutama hakata. Osariigi komisjoni vastav arutelu toimub täna, 13. juulil.

Kui komisjon otsustab positiivselt, ilmuvad San Francisco tänavatele ametlikult juhita autoteenust pakkuvad sõidukid ja saavad liigelda linnas ilma oluliste piiranguteta.

Protesti taga on aktivistide grupp Safe Street Rebels, mis võitleb linnas autovaba ruumi ja autode domineerimise lõpetamise eest. Nad on avaldanud video, kus kutsuvad kõiki üles linnatänavatele ilmunud juhita sõidukite kapotile liikluskoonuseid tõstma:

«Nad saavad põhimõtteliselt piiramatu juurdepääsu linnatänavatele ja see on põhimõtteliselt halb mõte,» ütles anonüümseks jääda soovinud grupi liige San Francisco telekanalile ABC7, «elanikel pole onud kunagi võimalust selles sõna sekka öelda, keegi pole nõustunud olema katsejänesteks.»

ABC7 andmetel filmivad grupi liikmed end isejuhtivatele autodele liikluskoonuseid asetamas, et juhtida California kommunaalteenuste komisjoni tähelepanu sellele, et linnaelanikud pole nõus Cruise´i ja Waymo juhita autoteenuste laiendamisega San Franciscos.

Põhjus, miks grupp on nii kindlalt vastu isejuhtivate autode lubamisele, on nende masinate käitumise ettemääramatus ja oht jalakäijatele. Robotjuhitavad autod peatuvad näiteks ootamatult jalgrattateedel ja avavad uksi ratturite ees, tänavat ületades on jalakäijad tihti ehmunud, kui isejuhtiv auto alles viimasel hetkel nende ees järsult pidurdab, bussiga sõites aga ei tea kunagi, kas ees sõitev juhita sõiduk ootamatult bussi teele seisma ei jää ja siis peab kogu bussitäis ootama, millal masin otsustab edasi liikuda või jääbki parkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles