Ukraina käsitöörakettide armee hakkab Vene õhutõrjet kurnama (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukraina vabatahtlikud on disaininud ballistilise raketi, mille saaks igaüks käepärastest vahenditest garaažis valmis ehitada ja mis lendab kaugele vaenlase tagalasse
Ukraina vabatahtlikud on disaininud ballistilise raketi, mille saaks igaüks käepärastest vahenditest garaažis valmis ehitada ja mis lendab kaugele vaenlase tagalasse Foto: Disainibüroo PARS

Ukraina vabatahtlike disainibüroo PARS arendab koostöös valitsusvälise organisatsiooniga Vidsich rahvaraketti, millele on kuulsa Ukraina alpisarve järgi nimeks pandud Trembita.

Raketi loojad arvestavad, et kui paarkümmend sellist raketti korraga välja saata, lipsavad need läbi mistahes vaenlase õhutõrjesüsteemist ning mõni ballistiline rakett jõuab ka sihtmärgini. Samal ajal aitab isetehtud rakettide parv kulutada vaenlase õhutõrjet ja sunnib kasutama kalleid õhutõrjerakette. Trembita on selle vastu kasutatavate Vene õhutõrjerakettidega võrreldes 100–200 korda odavam.

Garaažis valmistatava raketi tootmist plaanitakse rahvaalgatusena, nii et vabatahtlikud saaksid ära jagada, milliseid komponente keegi valmistab, ja hajutatud tootmist oleks vaenlasel nõnda võimatu hävitada.

 

Projekti eest vastutava inseneri Akim Kleimenovi sõnul saab isetehtud relva väga hästi vedada kasvõi sõiduauto pakiruumis.

Käsitöörakett teeb palju lärmi, mis peaks mõjuma vaenlase sõduritele halvavalt, ning lisaks saab selle käivitada tavalise bensiini või diisliga, seega pole vaja ka spetsiaalset kütust hankida. Tankimiseks läheb vaja 30 liitrit kütust, et saaks pool tundi lennata.

Radaritele on Trembita hästi nähtav, mis pole siiski puudus, sest lihtne ja odav sihtmärk peabki vaenlase õhutõrjet peibutama ning selle kalleid rakette kulutama.

Käsitöörelva lennuulatus on üle 140 kilomeetri, lennukiirus üle 400 km/h ja maksimaalne lennukõrgus 2000 meetrit.

Vaata videost, kuidas isetehtud raketti katsetatakse:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles