Rekordiline tõus: Eestis oli juunis sama palju küberrünnakuid kui möödunud aasta esimese kuue kuu peale kokku

tehnika.postimees.ee
Copy
Küberrünnak.
Küberrünnak. Foto: Cottonbro Studio / Pexels

Viimased kuud on Eesti küberruumi kaasa toonud hulgaliselt uusi ohte ja küberrünnakute hulk on märkimisväärselt suurenenud. Juunis tuli Elisa Netivalvuri teenusel ohtudele reageerida enam kui 600 000 korral, mis on 3000 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, maiga võrreldes kasvas tuvastatud ohtude hulk 120 000 võrra.

Tuvastatud küberrünnakute hulk on tõusvas joones liikunud terve esimese poolaasta vältel. Kui veel aasta esimeses kvartalis jäi igakuine ohtude hulk alla 200 000, siis aasta teises kvartalis olukord muutus.

«Kübermaailm on muutumas aina keerukamaks ja ohuallikaid võib leida kõikjalt. Seda illustreerivad selgelt ka viimased tulemused – juunis tuvastatud ohtude hulk on pea sama suur, kui terve 2022. aasta peale kokku. Tooni annavad nii pahavara, raha välja petmiseks loodud õngitsusskeemid kui ka roboti- ja rämpspostirünnakud,» kommenteeris kübermaailmas toimuvat Elisa tegevjuht Andrus Hiiepuu.

Võrreldes möödunud aasta esimese poolaastaga kasvas eestlaste vastu suunatud rünnakute hulk kokku enam kui 2600 protsenti. Kõige ohtlikumaks kuuks kujunes juuni, kõige vähem ohtlikuks jaanuar.

Elisa erakliendiüksuse juht Mailiis Ploomann märkis, et ühelt poolt mõjutab tuvastatud ohtude kasvu küberhügieeni paranemine ja järjest sagedasem kaitsvate teenuste kasutuselevõtt, teisalt on kurjategijad muutumas järjest aktiivsemaks.

«Pahalased on muutumas aina leidlikumaks nakatunud veebilehtede, petukõnede, postiteenuseid jäljendavate sõnumite, libalooside ja veel paljude muude petuskeemidega. Potentsiaalselt rünnaku ohvriks sattumiseks pole vaja palju pingutada. Piisab vaid olla valel ajal vales kohas ning lasta valvsusel korraks hajuda, kui kaotad andmeid või raha,» lisas Ploomann.

Näiteks on viimastel kuudel levinud viimistletud välimusega võltsitud pangalehed ja e-poed, mille kaudu on saadud ligipääs inimeste pangakontole, et sealt raha varastada. Niisamuti on aktiivselt levinud võltsitud Outlooki ja Tinderi sisselogimislehed.

Tuntud lehti jäljendavate pettuste kõrval on aktiivselt levinud ka portaalid, mis lubasid inimestele raha selle eest, et nad krüptovaluutade reklaame vaataksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles