16 MEGAVATTI Maailma võimsaim tuugen ühendati võrku

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiiglaslik tuuleelektrijaam annab energiat sama palju, kui vajavad ligi 36 tuhat Hiina kodumajapidamist.
Hiiglaslik tuuleelektrijaam annab energiat sama palju, kui vajavad ligi 36 tuhat Hiina kodumajapidamist. Foto: China Three Gorges Corporation
  • Tiiviku läbimõõt on üle veerandi kilomeetri
  • Elektritoodangust jätkub 36 000 Hiina kodumajapidamisele
  • Juba ehitatakse 18 MW tuulikut ja tulemas on 20 MW tuulehiiglane

Hiinas sai valmis ja ühendati võrku praeguse seisuga maailma võimsaim tuulegeneraator ehk tuugen, mis suudaks üksi ära toita peaaegu Tartu-suuruse linna, kui tuult jätkub. Tugevat tuult üle 14 m/s on aga Hiina rannikumeres, kuhu hiiglane püstitati, ligi 200 päeval aastas ja üle 11 m/s 300 päeval aastas.

Eile võrku ühendatud 16 MW võimsusega avamere tuuleturbiin paigaldati Three Gorges Group Fujiani avameretuuleparki Taiwani väinas ning hiiglase keskmiseks aastaseks toodanguks ennustatakse üle 66 miljoni kWh «rohelist elektrit».

Tegemist on praegu maailma võimsaima, suurima tiivikuosa läbimõõduga ja kõige kergema kaaluga megavati kohta avameretuulikuga.

Avameretuuliku rummu keskpunkti kõrgus maapinnast on 152 meetrit, mis on kümmekond meetrit madalamal, kui näiteks Tallinna Teletorni vaateplatvorm, kuid sellest ulatuvad kõrgemale 123 meetri pikkused ja 54 tonni kaaluvad tiivikulabad.

Masinaruumi ja generaatori kaal on kokku 385 tonni, tiivikute joonistatava ringi pindala õhus on umbes 50 000 ruutmeetrit, mis on ligi seitsme standardse jalgpalliväljaku suurune ala. 16-megavatine tuuleturbiin toodab elektrit 34,2 kWh iga täispöörde kohta ja üle 66 miljoni kWh aastas, mis suudaks ettevõtte teatel rahuldada 36 000 Hiina keskmise kodumajapidamise vajaduse.

28. juunil pandi hiigeltuulikule külge viimane jupp, eile ühendati tuulegeneraator elektrivõrku ja see hakkab tootma peaaegu Tartu linna suuruse tarbijaskonna jaoks rohelist elektrit.
28. juunil pandi hiigeltuulikule külge viimane jupp, eile ühendati tuulegeneraator elektrivõrku ja see hakkab tootma peaaegu Tartu linna suuruse tarbijaskonna jaoks rohelist elektrit. Foto: Three Gorges Corporation

Rekordiline ehitis püstitati tuntud taifuunide piirkonda, kuid selle konstruktsioon peaks arvutuste järgi vastu pidama tuule tugevusele kuni 80 m/s. See jätab ruumi ka ootamatute rekordiliste ilmastikunähtuste tarbeks. Maksimaalse tuulekiiruse rekord, mis eales Vaikse ookeani põhjaosas mõõdetud, kuulub taifuunile Tip, mis puhus 1979. aastal püsivalt tunni jooksul 72 m/s.

Tugevat tuult jätkub tuulises Taiwani väinas üle 11 m/s koguni 300 päeval aastas, aasta keskmine kiirus on 9 m/s.

Hiinas toodetakse praegu ligi 60% maailmaturul olevatest tuuleelektriseadmetest. Eelmise aasta lõpu seisuga toodeti Hiinas 30,51 GW tuuleelektrit, mis on 53% ülemaailmsest tootmisest.

Avamere tuuleturbiinide suurus kasvab kiiresti ning juba praegu on näha, et see rekord purustatakse peagi. Hiinas alustati jaanuaris 18-megavatise tuuleturbiini ehitust ning peagi oodatakse 20 MW tuugeni ehituse väljakuulutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles