Pseudosatelliidid stardivalmis: uutmoodi lennukid tõusevad taevasse ja jäävadki sinna

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja mehitamata lennuk PHASA-35, mis peaks tulevikus jäämagi taevasse lendama, kuni mõni tehniline probleem selle uuesti alla toob. Toide tuleb päikesepaneelidest ning seadmed on piisavalt vastupidavad, et kesta 20 kilomeetri kõrgusel aastaid.
Selline näeb välja mehitamata lennuk PHASA-35, mis peaks tulevikus jäämagi taevasse lendama, kuni mõni tehniline probleem selle uuesti alla toob. Toide tuleb päikesepaneelidest ning seadmed on piisavalt vastupidavad, et kesta 20 kilomeetri kõrgusel aastaid. Foto: BAE Systems
  • Kallite satelliitide asemel tahetakse tulevikus kasutada igavesti lendavaid päikeseenergial droone.
  • Esimeste mehitamata lennuvahendite test oli edukas, luure- ja sidefirmad on huvitatud.
  • Suuri akusid pole vaja, sest päikese loojumisel suudab droon tuultes planeerida uue päikesetõusuni.

Juba kolm aastat kestnud pseudosatelliidi projekt jõudis uude etappi, kui õnnestus katse lennumasin 20 kilomeetri kõrgusele lennutada ja seal püsivalt õhus hoida. Tegemist on tulevikus aastateks lendama saadetavate päikesepaneeliga autonoomsete lennukitega, mis asendavad kalleid satelliite ja lendavad neist madalamal, pakkudes sõjaväele luureandmeid või sidefirmadele ühendust.

Kuigi testlend kestis vaid 24 tundi, peeti seda katset edukaks ja lootus tulevaste pseudosatelliitide töökindlusele on suur. Lennuvahendi valmistas BAE System mehitamata õhusõidukite projekti PHASA-35 osana, mis näeb ette päikeseenergial töötava drooni valmistamist, mis lendaks püsivalt ja vahemaandumisteta ligi 20 000 kilomeetri kõrgusel.

Eelmisel kuul USAs New Mexico osariigis lõppenud katsetus lubas inseneridel hinnata eksperimentaalse päikeseelektrilise drooni jõudlust planeedi atmosfääri kõrgemates kihtides.

Lend tähistab olulist hetke PHASA-35 arenduses, mis algas juba 2018. aastal. BAE Systemsi tütarettevõtte Prismatic Ltd kavandatud lennumasin peab töötama, sõltumata maapealsetest ilmaoludest, ja lendab tavapärasest lennuliiklusest kõrgemal. Pika vastupidavusega droon on eriti ahvatlev luure, keskkonnaseire ja sidefirmade jaoks, kuna lubab üsna odavalt ja üsna madalalt tegutseda.

Katselennul tegi droon endast selfie
Katselennul tegi droon endast selfie Foto: BAE Systems

Pseudosatelliite saab kasutada näiteks sidevõrkude (sealhulgas 4G- ja 5G-mobiilivõrkude) toeks ja väga suurte levialade katmiseks, samuti katastroofiabiks ja piirikaitseks alternatiivina traditsioonilistele satelliitsidesüsteemidele. Õhupallidega võrreldes on selline lahendus kindlam, sest lennukit saab hoida kindlal trajektooril, juhtida Maa pealt ja see ei lenda tuulega suvalises suunas minema.

Droonil PHASA-35 on 35-meetrine tiibade siruulatus ja kandevõime kuni 15 kg, see kasutab maailma juhtivaid tehnoloogiaid, sealhulgas täiustatud komposiitmaterjale, et lennuk oleks võimalikult kerge, energiahaldust, et tiibadel asuvad päikesepatareid ja fotogalvaanilised massiivid suudaks vajalikud seadmed ja mootorid ära toita kogu päevavalguse aja jooksul, samuti on pardal minimaalselt akuelemente, et säilitada energiat lennates-planeerides kogu öö jooksul.

Eduka katse käigus hinnati katselennuki toimivust paljudes valdkondades. See oli ühtlasi esimene katse seeriast, millega proovitakse taoliste süsteemide jõudlust ja vastupidavust, et hakata PHASA-35 lahendust rahvusvaheliselt kasutama. Droone kavatsetakse tootma ja müüma hakata nii tsiviilkasutuseks kui sõjaväe tarbeks.

Viimased olulised katsetused toimusid USAs New Mexico osariigis White Sandsi polügoonil, uuringuid ja teste sponsoreerib USA armee kosmose- ja raketitõrje tehniline keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles