Munad mitmesse korvi: HP on järgmine tehnoloogiafirma, mis hakkab tootmist Hiinast mujale viima

tehnika.postimees.ee
Copy
HP peakorter asub Palo Altos Californias, kuid tootmine on koondunud Hiinasse. USA-Hiina kasvavate pingete taustal üritavad tehnoloogiaettevõtted oma sõltuvust Hiinast vähendada, seda plaanib nüüd ka maailmas suuruselt teine arvutitootja HP.
HP peakorter asub Palo Altos Californias, kuid tootmine on koondunud Hiinasse. USA-Hiina kasvavate pingete taustal üritavad tehnoloogiaettevõtted oma sõltuvust Hiinast vähendada, seda plaanib nüüd ka maailmas suuruselt teine arvutitootja HP. Foto: Justin Sullivan / AFP / Scanpix

Varem oma tootmisi Hiinasse koondanud USA tehnoloogiafirmad on hakanud sealt vaikselt lahkuma ja tehaseid hajutama, et kogu toodang ei sõltuks Hiinast ja selle võimalikust vastasseisust USA-ga. Arvutitootja HP on Delli ja Apple´i järel järgmine suur ettevõte, kes seda teeb.

HP viib alates sellest aastast miljonite kodu- ja ärikasutaja sülearvutite tootmise Hiinast Taisse ja Mehhikosse, mis on USA suurima arvutitootja esimene oluline samm oma arvutitootmise hajutamiseks väljaspoole Hiinat, kirjutab Nikkei Asia.

Hiina arvutitootja Lenovo järel toodangult maailmas teisel kohal olev HP kavatseb viia osa ärisülearvutite tootmisest Mehhikosse, osa kodukasutaja sülearvutite tootmisest kolib aga Taisse. Alates järgmisest aastast kolib veel järgmine osa sülearvutite tootmisest üle Vietnami, kus plaanib ka Apple sel aastal MacBooke kokku panema hakata.

Lisaks HP-le on veel üks suur USA arvutitootja Dell plaaninud oma tootmise osaliselt Mehhikosse kolida ning vähendada tootmist Hiinas lähiaastatel 50 protsenti.

HP-l on Hiinas Chongqingis 20 tuhande ruutmeetri suurune tehas, mis jääb siiski alles.

«Viime osa tootmist alternatiivsetesse asukohtadesse, et luua paindlikkust ja maandada riske meie klientide jaoks. Mõnel juhul rajame me ka uusi tootmisi kasvupiirkondadesse, kus oleme seni vähe tegutsenud,» kirjutati HP blogis võimalikult neutraalselt põhjustest, miks HP vaatab praegu uute tootmisriikide poole.

Samas on Hiinast lahkumine väga kulukas ja keeruline, kirjutab GizChina, sest sealse tootmispiirkonna eeliseks ongi olnud madalad kulud nii tootmises kui tarneahelates: suur osa komponente on saadaval samas piirkonnas tegutsevatelt teistelt tootjatelt ning logistika on väga kiire ja soodne.

Apple plaanib samuti tootmist hajutada ning hakata sel aastal sülearvuteid tootma Vietnamis, kuid nendegi logistikakeskus jääb Hiinasse edasi just samadel põhjustel.

HP ja teiste suurtootjate plaanid oma tehaseid Hiinast mujale hajutada võtab kokku Singapuris asuva IT-uuringute ettevõtte Canalys analüütik Kieren Jessop, kes kommenteeris teemat Nikkei Asiale nii: «Tarneahelate mitmekesistamise põhiline eesmärk on leevendada USA-Hiina pingetega seotud riske või kasutada ära Vietnami ja teiste Kagu-Aasia riikide tekkivaid uusi tootmiskeskusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles