Küberturbeuuring: üle kolmandiku noortest kasutab mitmel kontol sama salasõna

tehnika.postimees.ee
Copy
Salasõnu ei pea alati pähe õppima, neid aitavad meeles pidada turvalised pariooliäpid
Salasõnu ei pea alati pähe õppima, neid aitavad meeles pidada turvalised pariooliäpid Foto: Samsung

Kuigi suur osa Eestis ja mujal tehtavatest küberturbekampaaniatest on suunatud vanemaealistele inimestele ja ettevõtetele, siis Samsungi tellitud küberturbeuuringust selgub, et ka nn Z-generatsiooni kuuluvad noored komistavad tihtipeale samade küberohtude otsa.

Samsungi ja Bustle Digital Groupi (BDG) koostöös valminud värskest uuringust selgus, et ligi 40 protsenti küsitluses osalenud USA Z-generatsiooni kuuluvatest noortest kasutab mitmel kontol ühte ja sama salasõna. Selline käitumine jätab nad aga andmepüügi katsete suhtes haavatavaks.

Samast uuringust selgus veel, et vaid 39 protsenti vastajatest kustutab krediitkaarti või isikut tõendavat dokumenti pildistades selle foto kohe ära.

«Andmevarguse ohvriks sattumise oht kasvab veelgi, kui teha digiruumis teisigi levinud vigu, näiteks saates krüpteerimata faile või jättes rakenduste seaded kohandamata,» kommenteeris Samsung Eesti mobiiliseadmete tootekoolitaja Kirill Kozlov. Lisaks hoiab 61 protsenti vastanutest privaatseid tööfaile isiklikus arvutis. Küberrünnaku ohvriks sattudes on siis suures ohus ka tööandja andmed.

Kozlovi sõnul arvatakse tihtipeale, et kuna tänapäeva noored on n-ö nutitelefon käes sündinud, järgivad nad pingsalt parimaid küberhügieenipraktikaid. Uuring aga näitab, et noorte seas on küberturvalisuse rõhutamine samuti väga oluline.

Siiski on uuemates nutiseadmetes juba olemas lahendusi, mis kasutajaid kübermaailmas kaitsevad, ilma et peaks ise midagi tegema. Kozlov märkis, et Samsungi telefonides on olemas turvalahendus Samsung Knox, mis pakub kasutajatele terviklikku kaitset, alates mälukaardil olevatest andmetest, lõpetades rakenduste paroolidega.

«Näiteks ei pruugi telefoniomanik teadagi, et on oma vanale telefonimängule andnud loa taustal mikrofoni 24/7 sees hoia. Privaatsuse töölauad võimaldab mikrofoni ühe nupuvajutusega kinni panna,» lisas Kozlov.

Lisaks soovitab Kozlov hea parooli meisterdamiseks külastada Eesti küberkaitseettevõttega Cybexer Technologies koostöös loodud parooligeneraatorit heaparool.ee. Sel lehel saab kasutaja endale tuttavate sõnade ja numbritega kokku panna tugeva parooli, mida edaspidi kasutada.

5 nõuannet küberhügieeni hoidmiseks

  1. Lae alla ainult usaldusväärseid rakendusi ametlikest äpipoodidest.
  2. Mõtle kaks korda, kas on ilmtingimata tarvis anda rakendusele luba mikrofoni või kaamera kasutamiseks.
  3. Kustuta telefonist kõik väga privaatsed materjalid, et küberrünnaku või telefonivarguse ohvriks sattudes end kaitsta.
  4. Veendu, et su telefonil on kõige uuem tootja pakutav tarkvara. Küberkurjategijad leiavad turvaauke enamasti just vanemates tarkvarades.
  5. Ära kasuta sama parooli erinevatel kontodel.

Allikas: Samsung

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles