Eesti robotkuller alustas USAs igapäevaste kullervedudega

tehnika.postimees.ee
Copy
Clevoni robotkuller võtab poes pakid peale ja toimetab tänavaliikluses klientideni. Pardal on eraldi avatavad kapid, et saaks ühe sõiduga paljudele inimestele kaupa kohale viia
Clevoni robotkuller võtab poes pakid peale ja toimetab tänavaliikluses klientideni. Pardal on eraldi avatavad kapid, et saaks ühe sõiduga paljudele inimestele kaupa kohale viia Foto: Clevon

Isejuhtivate sõidukite arendaja Clevon teeb koostöös PostNet Northlake'i ja Northlake’i linnaga pakkide kättetoimetamise ja saatmise kohalikele elanikele mugavamaks. Ettevõte käivitas pakiveoteenuse Põhja-Ameerikas, kasutades mehitamata robotkullereid ARC (Autonomous Robot Carriers). 

Clevoni robotkuller toimetab PostNeti pakikeskusest pakke kohale avalikel sõiduteedel Northlake’i linnas Texase osariigis.

Kohalikud elanikud ja ettevõtted kasutavad PostNeti pakikeskust, mis pakub Eesti postkontoritega sarnast pakkide väljastuse ja saatmise teenust, et oma tellimused turvaliselt kätte saada. Nüüd aga ei pea linnakodanikud enam pakikeskusesse minema, sest pakkide kättetoimetamise ning saatmise teenust pakub Clevoni pakirobot esmaspäevast reedeni kell 9–17.

Clevonil on plaanis lisaks tavapärasele pakiveole kaasata teenusesse ka teisi Northlake´i linna ärisid, et vedada kohalike restoranide roogi ja pakkuda toidukaupade kojuvedu. Antud lahendus on unikaalne selle poolest, et pakub elanikele uut mugavusteenust ja oma olemuselt saab sellist piirkonnapõhist robotkulleri teenust laiendada kõikidesse USA elamurajoonidesse.

«Kui teised tõmbavad tegevust kokku, siis Clevon laieneb. Me viime ellu oma missiooni ehitada taristu, mis muudab tarned elumajade piirkondades taskukohaseks, turvaliseks ja eelkõige mugavaks lõppkliendile,» ütles Clevoni tegevjuht Sander Sebastian Agur, «meie robotkullerid muudavad viisi, kuidas hetkel sealkandis kaupu transporditakse, pakkudes samal ajal suuremat mugavust, paremaid keskkonnanäitajaid ning vähendades kulusid ja energiatarbimist. See koostöö tõestab jätkuvalt, et tuleviku viimase miili [robotiseeritud] kojuvedu saab kogeda juba täna.»

Foto: Clevon

«Meil on hea meel pakkuda sellist mugavusteenust PostNet Northlake’i kogukonnale. Meie kliendid, kes hindavad oma pere ja/või ettevõttele mõeldud pakkide turvalist kättesaamist, saavad nüüd jälgida, kuidas robotkuller saadetised otse nende ukse ette toob. Lisaks saavad koduettevõtete omanikud kiiretel päevadel kasutada saatmisteenust, tellides robotkulleri oma pakkidele järele, et need siis turvaliselt ja ohutult PostNet Northlake’i pakikeskusesse toimetada. Me lahendame oma klientide suurimaid valukohtasid ja Clevoni robotkuller aitab meil seda teha,» rääkis mitme kohaliku PostNeti poe omanik Gary L. Good.

Northlake’i linnapea David Rettig lisas: «Meie linnal on põhjust rõõmustada hiljuti kasutuselevõetud Clevoni tehnoloogia üle, mis on suureks abiks kohalikele jaekaubanduse ja restorani äridele, et rahuldada kasvavat kojutarnete nõudlust. Clevon muudab alatiseks viisi, kuidas me kaupu transpordime, ootame põnevusega täiendavaid tulevikuarendusi.»

Kohalik koostöö on oluline uudsete transporditeenuste arendamisel. Näiteks Lamar National Bank eesotsas presidendi ja tegevjuhi Greg Wilsoniga avas uksed, et pakkuda robotkullerile kohta, kus saaks iga päev pärast Northlake´i kogukonna teenindamist laadida. Lisaks asutas Clevon eelmisel aastal oma USA peakontori just AllianceTexase Mobiilsuse Innovatsioonikeskuses (MIZ) Fort Worthi linnas, kus ettevõte jätkuvalt oma autonoomse tehnoloogia arendamist jätkab.

Clevoni masinaid on testitud Euroopa avalikel teedel juba kolm aastat ning need on ennast tõestanud turvalise ja usaldusväärse sõidukina. Masin on keskkonnasõbralik, nullemissiooniga ja vähendab viimase miili tööjõukulusid kuni 90 protsenti.

Pakke veetakse Eestis koostöös DPD ja DHL Express Estoniaga, samuti alustati toidukaupade vedu IKI poodidest Vilniuses ning Collect&Go jaotuskeskusest Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles