UUS AJASTU ON KOHAL Austraalias avati maailma esimene hologrammloomaaed (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Brisbane'i hologrammloomaaed pakub 3D-kogemusi, mis põhinevad Euclideoni holograafilise ekraani tehnoloogial
Brisbane'i hologrammloomaaed pakub 3D-kogemusi, mis põhinevad Euclideoni holograafilise ekraani tehnoloogial Foto: Axiom Holographics

Axiom Holographics avas Austraalias Brisbane'is ainulaadse pereatraktsiooni, omamoodi virtuaalreaalsuse loomaaia, mis on ehitatud Euclideoni 3D-ekraani laudadest ja Unlimited Detaili graafikamootorist.

Jah, sul on vaja prille, ekraane ja pimedat tuba, aga ei, see pole nagu 3D-film. See toimib nii: prillide asendit jälgitakse ja graafikamootor loob igale ekraani vaatavale silmapaarile erineva pildi, et muuta toimuvat igast ainulaadsest vaatenurgast.

Kõik need perspektiivid on kokku segatud ühte pildiprojektsiooni – see näeb palja silmaga välja nagu «iidse» televiisori staatilisus –, kuid iga prilliklaas on sageduseraldaja, mis filtreerib välja kõik peale spetsiaalselt selle silma jaoks loodud pildi.

See tähendab, et näha on 3D-kujutist, mis nagu hõljuks õhus ning jääb paigale, kui sa oma pead liigutad või selle ümber kõnnid. Seetõttu saab mitu inimest seda erinevatest vaatenurkadest korraga vaadata. Jah, sarnase kogemuse saab kätte virtuaalse või liitreaalsuse peakomplektidega, kuid need on suured ja rasked. Axiomi virtuaalreaalsuse kogemus Brisbane’i loomaaias on aga palju lihtsam, sellega tunned sa end vähem isoleerituna ja rohkem sotsiaalsemalt.

Foto: Axiom Holographics

Sarnaselt liitreaalsusega on seda võimatu pildistada, seega on kõik siin artiklis olevad pildid võltsitud. Axiomi sõnul lisavad nad sinist tooni ja sära nende reklaampiltidele, et sarnaneda Star Warsi hologrammidele, mida inimesed näivad ootavat.

Loomaaias on valikus 25 erinevat virtuaalreaalsuse kogemust alates Aafrika safaritest ja Arktika rännakutest kuni eelajalooliste maastikeni, mis on täis dinosauruseid ja kust on näha ka merealust keskkonda. Neil on ka mõned 4D-efektid, sealhulgas jahedad arktilised tuuled ja isegi mõned loomalõhnad.

Sel viisil mitme kasutajaga kogemuste pakkumisel on üks peamisi puudusi see, et kuvarid saavad korraga käsitleda ainult kindla arvu erinevaid pilte. Kuna iga inimene vajab iga silma jaoks eraldi kujutist, on virtuaalreaalsuse ruumides korraga viis inimest ehk iga toa külastus on ajaliselt piiratud 15 minutiga ja kogu kogemus kestab umbes 90 minutit.

Hologrammid pole tegelikult sinised, nad on lihtsalt reklaampiltide jaoks sellist värvi
Hologrammid pole tegelikult sinised, nad on lihtsalt reklaampiltide jaoks sellist värvi Foto: Axiom Holographics

«Hologrammi meelelahutuskeskused on fantastiline viis teleporteeruda kohtadesse, mida te tavaliselt ei saaks külastada, ja saate kogeda asju, mida tavaliselt kunagi ei näeks,» ütles Axiomi tegevjuht Bruce Dell pressiteates. «Näiteks arvan ma, et inimesed ei tea tegelikult, kui suur vaal on, aga kui nad näevad hologrammloomaias endast mööda ujuvat hiiglaslikku elusuurust vaala, näivad nad kõik aupaklikus vaikuses peatuvat, sest see on midagi, mida nad ei saaks päriselus sellisena kunagi kogeda. Meie esimene hologrammloomaaed on sellise tehnoloogia täiustamise katsepaik, seejärel avame hologrammi meelelahutuskeskused kogu maailmas.»

Hologrammloomaaed on Brisbane'is avatud veel kuus kuud, pärast mida, ütles ettevõte, on nad valmis avama keskused Jaapanis, Texases ja Euroopas ning  kavatsevad sealt edasi laieneda.

Axiomi hologrammloomaaia tutvustus on allolevas videos.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles