VIDEO Robotkoer maksab nüüd sama vähe kui sülearvuti ja võib sinuga arukat juttu ajada (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Neljajalgne robotsõber oskab nüüd erinevalt oma bioloogilistest kaaslastest ka inimesega mõistlikku juttu ajada inimkeeles
Neljajalgne robotsõber oskab nüüd erinevalt oma bioloogilistest kaaslastest ka inimesega mõistlikku juttu ajada inimkeeles Foto: Unitree

Kui varem said endale robotkoera lubada ülirikkad tehnoloogiafännid, siis nüüd on hind langenud kõrgustest alla, nii et pea igaüks saab endale sellise ulmelise lemmiklooma soetada. Lisaks on masinaga juba midagi enamat teha, kui niisama ringi jalutada.

Hiina tehnoloogiafirma Unitree robotkoer Go2 maksab nüüd ligi 1450 eurot ehk ühe korraliku sülearvuti hinna. Selle raha eest saab nutika koduabilise, mida juhib tehisintellekt. Go2 oskab ka vestelda, sest ühendati hiljuti vestlusrobotiga GPT. Teoorias peaks seega Hiina masin suutma isegi soravas eesti keeles juttu ajada, aga kas ka tegelikult, sõltub tootja piirangutest ja sellest, kuidas suurt keelemudelit kasutatakse.

Kindlasti oskab aga Unitree «kodumasin» ringi lipata inimese sörgi kiirusel kuni 9 km/h (saab võtta hommikujooksule kaasa) ning teeb igasuguseid trikke, näiteks saltosid või tantsib kahel jalal. Meelelahutuslik osa on igatahes väga hästi välja arendatud. Robot suhtleb ja vajadusel saab lisavarustusena selle seljale kinnitada lisa-robotkäe.

Praktiliseks osaks on sel robotkoeral näiteks asjade kandmine. Selleks võib 15 kg masina selga kinnitada kandekorvi, millesse võib tõsta kraami kuni pool roboti enda kaalust. Kindlasti on aias ringi silkav ja õõvastavaid hääli tegev masin hea koduvalvur, peletades eemale uudishimulikke ja pikanäpumehi ning salvestades pardakaameraga ümbruses toimuvat.

Kui tavaliselt on laserskannerid ehk LIDARid päris kallid instrumendid, siis kuidagi on hiinlastel õnnestunud olematu hinna sisse ära mahutada ka see instrument, mis masina navigeerimise jaoks pidevalt ümbrusest kolmemõõtmelist pilti joonistab. Standardne ülilaia vaateväljaga 4D LIDAR L1 on 360°x90° poolkerakujulise ümbruse tuvastusega, üliväikese pimeala ja kuni 0,05 m täpsusega.

Odava robotiga saab kaasa muidu üsna hinnalise ruumilise laserskanneri ehk LIDARi
Odava robotiga saab kaasa muidu üsna hinnalise ruumilise laserskanneri ehk LIDARi Foto: Unitree

Uus mudel Go2 on varustatud kauem kestva akuga, mille mahtu on suurendatud 8000 mAh-ni tööajaga 2–4 tundi, valikuliselt saab lisada ka 15 000 mAh ülipika tööajaga aku. Mootori efektiivsust, võimsust ja stabiilsust on samuti parandatud.

Raadio teel positsioneerimise ja juhtimise tehnoloogia uuendusega parandatakse positsioneerimise täpsust 50 protsenti, kaugjuhtimispuldi leviulatus suurenes 30 meetrini ja koos optimeeritud takistuste vältimise lahendusega suudab robot nüüd veel sujuvamalt liikuda rasketel maastikel, järgides inimest. Jalaliigendites on kokku 12 mootorit, mida juhib tehisintellekt.

Kui raatsida kulutada pisut rohkem – 2500 eurot, saab endale ka huvitava vestluskaaslase. Nimelt on Unitree Go2 Pro mudelil GPT-toega tehisintellekti kõnemootor. See tähendab, et oma neljajalgse düstoopilise sõbraga on võimalik vabalt vestelda inimese loomulikus kõnekeeles. Veelgi enam – robot proovib kirjutada ise tarkvarakoodi vastuseks inimese päringutele, mis nõuavad mingeid uusi oskusi. Loodud tarkvaraga peab siis masin neid ülesandeid täitma hakkama. Näiteks allolevas videos programmeerib masin end inimese käskluse peale «käppa andma», mida ta muidu ei oska.

Vaata videost, milliseid trikke robotkoer veel teha suudab:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles