VIDEO Iraan sai valmis uue võimsa drooni, mis on ilmselt täis lääne tehnikat (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Iraani uus droon Shahid-149 Gaza on palju võimsam kui n-ö võrrimootoriga suitsiididroonid, mida Venemaa kasutab Ukraina ründamiseks. Iraan kavatseb uued mehitamata lennuvahendid kasutusele võtta luureks ja pommide heitmiseks
Iraani uus droon Shahid-149 Gaza on palju võimsam kui n-ö võrrimootoriga suitsiididroonid, mida Venemaa kasutab Ukraina ründamiseks. Iraan kavatseb uued mehitamata lennuvahendid kasutusele võtta luureks ja pommide heitmiseks Foto: Kaader videost

Venemaale ründedroone tarniv Iraan valmistub võimsamate ja kaugemale lendavate mehitamata lennukite tootmiseks ja esitles oma uusimat täiustatud  mudelit Shahed-149 Gaza versiooni, teatas uudisteagentuur IRNA.

Tegemist pole Venemaa poolt Ukrainasse saadetavate kamikaze-tüüpi hävitusdroonidega, vaid luure- ja sõjategevuseks mõeldud korduvkasutatavate palju võimsamate lennuvahenditega, mis võivad lennata mõnesaja kilomeetri asemel 7000 km kaugusele ning püsida õhus 35 tundi.

Sel pühapäeval nähti uut mudelit Martyr Karimi lennubaasis Kashani linnas.

Shahid-149 Gazat toodab Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation ja esimest seda tüüpi mudelit esitleti 2021. aasta mais.

Uue drooni kohta pole palju teada, Ukraina uudisteportaali Unian andmetel on selle pikkus 10,5 meetrit ja tiibade siruulatus 21 meetrit. Pardale suudab võtta lennumasin 13 pommi ja kruiisikiirus on 350 km/h. 

Tegemist on väga kõrgtehnoloogilise seadmega, mille puhul Unian mainib, et seni on allatulistatud Iraani droonid olnud pungil täis lääne tehnikat. Hiljuti leiti näiteks tapjadrooni mootori juurest Iiri päritolu seadmeid, rääkimata keerulisematest elektroonilistest komponentidest, mis saabuvad lääneriikidest Iraani läbi kolmandate riikide vahendajate. Seega on ilmselt samamoodi ka veel keerulisema ja tehnoloogiliselt arenenuma lennumasinaga.

Iraani armee tellis uue mehitamata lennuki luure-, seire- ja ründelendudeks.

Kuidas uus Iraani droon välja näeb, saab näha sellest videost:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles