Google'il on äärmiselt veejanune elukas — vaata, kes see on (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Google kasutab tohutus koguses magevett, et oma janust tehisintellekti jahutada
Google kasutab tohutus koguses magevett, et oma janust tehisintellekti jahutada Foto: REUTERS / Paresh Dave

Google'i tung energiamahukasse tehisintellektimaailma jätkub ja suur veetarbimine kasvab kiiresti. Tehnikahiiglase 2023. aasta keskkonnaaruande kohaselt kasutas ettevõte eelmisel aastal röögatult palju vett, täpsemini 21 miljardit liitrit. See on 20-protsendiline kasv võrreldes 2021. aasta veekasutusega, mis on tõenäoliselt suures osas tingitud Google'i kasvavatest tehisintellekti jõupingutustest. Nende algorütmide treenimine massiivsetes andmekeskustes kulutab tohutult energiat ja tohutul hulgal vett kogu süsteemi jahutamiseks.

Pärast seda, kui OpenAI oma tekstiroboti ChatGPT 2022. aasta novembris välja lasi, tundis Google survet ja hakkas arendama omaenda tekstiroboteid. Google avalikustas 2022. aasta augustis tehisintellekti vestlusroboti nimega LaMDA oma AI Test Kitcheni rakenduse kaudu ja lubas avalikkusel sellega suhelda ainult struktureeritud stsenaariumites, mis võimaldas Google'il jätkuvalt oma tehisintellekti mudelit treenida ja testida.

Tehisintellekt on tohutult energiamahukas ja vajab suurtes kogustes vett, et jahutada andmekeskusi ja serveriparke, mis toimivad programmi ajuna. California Riverside'i ülikooli (sealhulgas Ren) ja Texase Arlingtoni ülikooli teadlased leidsid hiljuti, et ainuüksi ChatGPT-3 treenimiseks kulus ligikaudu 700 300 liitrit vett – sellest piisab tuumareaktori jahutustorni täitmiseks. Teadlased leidsid ka, et keskmine vestlus ChatGPTga tähendab ühe veepudeli tühjendamist. Kuna LaMDA sai 2022. aastal suurema kasutajaskonna, vajas Google tõenäoliselt oma serverite jahutamiseks rohkem vett.

Suur probleem üüratu vee tarbimisega

Suurem osa sellest veest ei tule isegi jõest – vesi, mida Google’i veejanune tehisintellekt kaanib, on piisavalt puhas, et seda joogiveena kasutada.

Arvestades, et veepuudus on muutumas aina suuremaks probleemiks terves maailmas, ei ole see tehnikahiiglase poolt kõige targem viis, kuidas oma süsteeme jahutada.

Olukord on muutunud nii halvaks, et Google'i Arizonasse kavandatud andmekeskus läks Insideri andmetel piirkonna veepuuduse tõttu üle «õhkjahutusega tehnoloogiale».

Oma aruandes väidab Google, et 82 protsenti nende mageveetarbimisest eelmisel aastal pärines piirkondadest, kus on madal veestress.

See pole ka ainuüksi Google'i probleem. Meta ja OpenAI tarbivad oma andmekeskuste tööshoidmiseks samuti tohutul hulgal vett, mis on käimasoleva tehisintellekti võidurelvastumisel märkimisväärne varjatud kulu.

Ekspertide hinnangul suurendas Meta uusim tehisintellekti mudel Llama 2 ettevõtte veekasutust võrreldes mudeli eelkäijaga kahekordselt.

Vähemalt lubab Google end muuta. «Veetarbimise kasv oli tingitud ärikasvust ja ühtib teiste tegevuspõhiste andmetega,» ütles Google’i pressiesindaja Gizmodole. «Me töötame selle nimel, et tegeleda veetarbimise mõjuga oma kliimateadliku andmekeskuse jahutusmeetodi ja veehaldusstrateegia kaudu.»

Google teatas, et nad plaanivad 2030. aastaks tagasi anda 120 protsenti oma kontorites ja andmekeskustes tarbitavast mageveest. Google’i oma aruannete kohaselt antakse praegu tagasi praegu vaid 6 protsenti mageveest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles