VIDEOD Riivakas või tabamus? Venelased said Ukrainas pihta hinnalisele IRIS-T õhutõrjesüsteemile (4)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja IRIS-T SLM. Pihta sai üks või mitu raketi väljalasketoru
Selline näeb välja IRIS-T SLM. Pihta sai üks või mitu raketi väljalasketoru Foto: Boevaya mashina / Wikipedia

Venemaa uudistekanal avaldas üleeile uudise ja video, kust on näha, et nende uitmoon ehk suitsiididroon Lancet tabab Ukrainas õhutõrjesüsteemi IRIS-T laskeseadet. Kuigi esialgu peeti sotsiaalmeedialehel X ning Redditi foorumites tehtud postitustes ja kommentaarides tabamuse saanud tehnikat kahtlaselt peibutise sarnaseks, tunnistasid Ukraina kaitsejõud hiljem, et see oli tõesti päris õhutõrjeseade.

Saksamaal toodetud IRIS-T maa-õhk-tüüpi õhutõrjerakettide laskeseade olevat asunud Hersoni lähedal Mirnoje küla metsatukas ja maskeeritud kaitsevõrkudega.

1. augustil postitas Ukraine Weapons Tracker X-i, et nende arvates on tegemist peibutisega:

Sõiduk näeb nende meelest pisut ebaõigete proportsioonide, antennivahede ja mõne detaili puudumise tõttu kahtlane välja ja kuna rakettide lasketorud purunesid pilbasteks, tundub nende materjal olevat pigem puit kui metall.

Samuti peeti kahtlaseks, et õhutõrjeseade oli hele ja maastikul hästi silmatorkav, kabiini katusel oli liikumatu inimfiguur, kes/mis ei lahkunud sealt ka pärast plahvatust, ning laskeseadeldise otsas nähti sinna joonistatud suurt kassifiguuri.

Videost on näha, et venelaste uitmoon Lancet-3 tabab üht raketikonteinerit, mis oli sõjablogijate teatel tühi ja raketti selle sees polnud.

Armyrecognitioni andmetel on Ukrainas praegu kaks IRIS-T relvasüsteemi ja hiljem avaldatud teravamate piltide põhjal võib öelda, et tegemist võis tõesti olla ehtsa sõidukiga, mille laskeseade uitmoonaga pihta sai.

IRIS-T SLM on kõige kaasaegsem Ukraina armeele antud õhutõrje raketisüsteem ja on toodetud Saksamaal. Lancet-3 on aga Venemaa moodsaim uitmoon ehk lõhkelaenguga varustatud pikalt õhus püsiv mehitamata droon, mida saab eemalt juhtida ja lennu ajal sellele kõige väärtuslikumaid sihtmärke välja valida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles