Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO USA politsei viis Tesla kohtusse

Copy
Tesla autopiloodi režiimil on raskusi peatatud politseiautode tuvastamisega
Tesla autopiloodi režiimil on raskusi peatatud politseiautode tuvastamisega Foto: Laguna Beach Police Department

Wall Street Journal on saanud eksklusiivse ligipääsu 2021. aasta videole, kus autopiloodi süsteemil olev Tesla Model X põrkas vastu peatatud politseiautot. See on šokeeriv demonstratsioon autotootja autopiloodi režiimi ohtlikest puudustest.

Korrakaitsjate teatel oli juht alkoholijoobes ja tegi Texase kiirteel ohtlikke manöövreid vahetult pärast südaööd. Pärast seda lülitas juht kiirusel 100 km/h sisse juhiabi režiimi.

Juhiabi režiim hoiatas juhti, et juht hakkaks rooliga ise juhtima, sest autopiloodi režiim oli umbes 30 minuti jooksul sisse lülitatud 150 korda.

Kuigi see tuvastas maanteel liikuvad ja sellega ühinevad sõidukid kergesti, oli autopiloodil selgelt raske märgata seisvat politseisõidukit, mis asus juhi ees sõidurajal (isegi kui politseiauto tuled vilkusid).

Sõiduki logide järgi liigutas juht rooli, et anda autopiloodi režiimile teada, et ta pöörab juhina tähelepanu, kuid mõni sekund hiljem paiskus Tesla kiirusel 88 km/h vastu politseiautot, mille tulemusel salvestus julm armatuurlaua video.

Viis politseinikku said õnnetuses vigastada ja kaebavad WSJ teatel nüüd Tesla kohtusse, väites, et süüdi oli autopiloot. Tesla lükkab süüdistused tagasi.

Hoolimata eksitavatest nimedest on vaja Tesla autopiloot ja Full Self-Driving funktsioonide sees olemisel olla juhil siiski tähelepanelik ning olla valmis igal ajal juhtimine üle võtta.

Selline segadus, mis võib tekitada mõnele juhile võltsi turvatunde, eriti kui nad rooli taga magavad või sõidavad alkoholijoobes, on pälvinud seadusandjate tähelepanu, kes on algatanud nende õnnetuste tõttu Tesla suhtes mitu uurimist.

2021. aastal alustas riiklik maanteeliikluse ohutuse amet (NHTSA) pargitud politseisõidukitega toimunud õnnetuste uurimist ja laiendas hiljem oma ulatust, võttes arvesse 2022. aastal toimunud täiendavaid vigastusi ja surmajuhtumeid.

Tesla avaldas 2021. aasta septembris tarkvaravärskenduse, mis pidi selle probleemi lahendama. Mõned NHTSA uuringusse kaasatud autoõnnetused toimusid pärast selle värskenduse avaldamist.

Kriitikud ütlevad, et Elon Muski juhitud ettevõte on probleemi lahendamiseks liiga vähe teinud. Tänaseni on Tesla juhiabi režiimi lihtne petta, näiteks saab riputada roolile odavad raskused või isegi teipida kinni juhipoolne kaamera, mis on paigaldatud tähelepanelikkuse «mõõtmiseks».

The Washington Post analüüsis hiljuti NHTSA andmeid ja nende kohaselt on autopiloodiga seotud surmajuhtumite arv viimase aasta jooksul hüppeliselt kasvanud.

Vaata Wall Street Journali videot autoõnnetusest siit:

Tagasi üles