VIDEO Eesti esimene supersportauto astub homme esimest korda võistlustulle (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Esimene eestlaste ehitatud superauto Kalana
Esimene eestlaste ehitatud superauto Kalana Foto: Oldbac Kalana / kuvatõmmis

Homme kell 16 ja 18.30 on Pärnus toimuval HRX Suurel Võidusõidul võimalik võistlemas näha endise Eesti vormelisõidu meistri Tõnis Vanaselja firma loodud superautot Kalana, mille tehnilised näitajad on nagu vormel 1-l, aga välimus nagu Lamborghinil või Ferraril.

Sel kevadel ilmavalgust näinud Eesti superautot on Vanaselja sõnul arendatud üle seitsme aasta, peamise töö on ära teinud Eesti insenerid ja disainerid. Kahekohaline superauto Kalana suudab arendada kiirust kuni 340 kilomeetrit tunnis, erilise aerodünaamika tõttu on kurvis sama kiire nagu sarnase välimusega kõrge hinnaklassi tänavaautod sirgel.

«Kalana eesmärk on anda sõitjale ringrajal vormel-1 lähedane sõidukogemus, olemata ise vormelipiloot. Peamine tugevus on surujõud ehk suurtel kiirustel teel püsimine, mis on parem, kui näiteks 2008. aasta vormel-1 autodel. Hiljuti lõi Kalana Pininfarina tuuletunnelis, kus on testitud ka näiteks Ferrari mudeleid, surujõu absoluutse rekordi,» selgitas Vanaselja.

Tehnoloogiafirma Oldbac omaniku sõnul maksab üks Kalana seitsmekohalise summa ja täna tellides saaks auto kätte umbes pooleteise aasta pärast.

«Kalana on alles esimene pääsuke, uued mudelid on juba plaanis. Ei Kalana ega järgmised mudelid ole kindlasti masstooted, iga sõiduk tuleb veidi erinev ja maht jääb viie-kuue auto juurde aastas,» ütles Vanaselja.

Laupäeval kell 16 ja kell 18.30 osaleb Kalana prototüüp Pärnus Porsche Ringil toimuva HRX Suure Võidusõidu raames GT Open võistlusklassi võidusõidul, mis on superauto jaoks esimene mõõduvõtt ja kust saadud kogemusi kasutatakse edasises arendustöös.

«Suur Võidusõit pole ammu enam ainult võidusõiduüritus, vaid meelelahutuslik koguperesündmus. Sellel festivalil saab meie inseneride ja tehnoloogiaettevõtjate järgmine põlvkond vanemate käekõrval innustust ja inspiratsiooni. Seega on see ka õige koht, kus Kalana rahva ette tuua,» selgitas Vanaselja.

Kalana on ka osa Suure Võidusõidu kultuuriprogrammist, iga festivali külastaja saab värsket superautot näha, sellega koos pilti teha, kuulda otseallikast Kalana saamislugu ja küsida küsimusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles