Taiwan katsetas salajast raketti, millega suudavad Hiina sihiks võtta

tehnika.postimees.ee
Copy
Kuvatõmmis kohaliku meedia videost, kus on näha Taiwani tiibrakettide käivitamist.
Kuvatõmmis kohaliku meedia videost, kus on näha Taiwani tiibrakettide käivitamist. Foto: Taepodong/Twitter

Kolmapäeval, 16. augustil 2023 katsetasid Taiwani relvajõud väidetavalt kodumaist maapealse ründe tiibraketti. Kohalike meediaallikate teatel võis rakett olla Hsiung Feng IIE (HF-2E), kuigi seda pole ametlikult kinnitatud. Rakett on olnud kasutusel umbes kümme aastat, kuid seda pole kunagi avalikult avaldatud.

United Daily News (UDN) teatas, et katselaskmine toimus Jiupengi sõjaväebaasis Pingtungis. UDN-i aruanne sisaldab videot, kus oli väidetavalt rakett, ja annab teada, et selle lennuaeg oli üle tunni, saavutades kõik oma missiooni eesmärgid. Rakett käivitati kolmepäevase reaalaja õppuse osana, mille käigus tulistati õhk-õhk tüüpi rakette.

Õhujõudude peamised hävitajad, sealhulgas Mirage-2000, IDFid ja F-16V, tulistasid õppuse käigus välja erinevaid rakette. Õppusel osalesid ka mereväe ja rannavalve alused. Sõjavägi ei ole kinnitanud, kas kolmapäeval välja lastud rakett oli HF-2E. Valitsuse rahastatud Riigikaitse- ja Julgeolekuuuringute Instituudi (INDSR) teadlane Su Tzu-yun väitis aga, et tema arvates oli see rakett HF-2E.

Ta väitis, et tema arvamus põhineb UDN-i avaldatud videoklipil, mis kujutas raketi kaheastmelist süttimisprotsessi, ja väitel, et rakett lendas peaaegu tund aega.

Taiwani sõjavägi töötas raketi HF-2 välja 2000. aastate alguses, inspiratsioon tuli ilmselt USA raketist Tomahawk. Salaja välja töötatud raketi olemasolu avalikustati hiljuti 2022. aasta märtsis seadusandjatele saadetud raportis. Samast aruandest selgus, et Taiwan suudaks pärast tootmisvõimsuse laiendamist 2024. aastal toota igal aastal 131 HF-2 ja HF-2E (laiendatud ulatusega) raketti.

Raketil on kaks versiooni: baasjoon ja laiendatud laskeulatus. Lähtejoone ulatus on 300 km kuni 600 km, samas kui laiendatud ulatus võib tabada sihtmärke kuni 1500 km kaugusel. The Drive teatas, et lõhkepead koosnevad 450 kilogrammistest ja 200 kilogrammistest ühtsetest plahvatusohtlikest tüüpidest, millest vähemalt üks on kõva sihtmärgi läbitungija või punkripurustaja. Samuti on oletatud, et ka kassettlahingumoona lõhkepead on võib olla toodetud.

Väga keerukas rakett

Väidetavalt kasutavad HF-2E variandid GPS-abiga inertsiaalset navigatsioonisüsteemi ja maastiku kontuuride sobitamist (TERCOM), et parandada täpsust ja lennata madalamal, mis teeb selle vähem haavatavaks. Sellel on ka pildistav infrapunaotsija, mida on ka teistes maismaarünnakute tiibrakettides, nagu US Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) ja Storm Shadow, aga ka uuemates Tomahawkides.

Riigikaitseministeerium ei avaldanud toodetud HF-2E arvu. Sellegipoolest teatasid nad, et alates 2024. aastast suudavad nad pärast oma tootmisvõimsuse laiendamist toota igal aastal 131 HF-2 ja HF-2E raketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles