KAS PROOVIKSID? Ajukiipide tootjatel on seadmete eesmärgist erinev arusaam

Copy
Elon Muskile kuuluva ettevõtte Neuralink ajukiip 2020. aastal.
Elon Muskile kuuluva ettevõtte Neuralink ajukiip 2020. aastal. Foto: -

Ajukiibid on pikalt eksisteerinud ulmekirjanduse maailmas, kuid pidev meditsiiniuuringute nire viitab sellele, et need pisikesed seadmed võiksid tulevikus ka päris maailmas inimkonna jaoks olulist rolli mängida.

Kõige halvamatele haigustele ravi leiutavatesse ettevõtetesse investeeritakse miljardeid dollareid. Eesrindlikumad uuringud annavad juba ka tulemusi.

Mais suutis mootorrattaõnnetuses halvatud hollandlane kõndima hakata tänu implantaatidele, mis taastasid suhtluse tema aju ja seljaaju vahel. See eksperiment oli üks mitmest silmapaistvast katsest, mis on aidanud uue tööstuse vastu tohutut huvi tekitada.

Aastatel 2010-2020 investeerisid investorid neurotehnoloogiasse laiemalt enam kui 30 miljardit dollarit, väidab UNESCO. Investeeringute voogu on kiirendanud tehisintellekti (AI) kiire areng, mille abil teadlased ajukiipidest pärit andmeid tõlgendavad.

Tänavu mais sai tehnoloogiagigant Elon Muskile kuuluv ettevõte Neuralink loa kiipe inimeste peal testida. Teade loa saamisest aitas Muski firmal 280 miljonit dollarit rahastust kaasata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles