Huawei tõi välja maailma esimese satelliidikõnesid tegeva nutitelefoni (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Eelmine aasta tõi Huawei välja ühepoolse satelliitsõnumisidega nutitelefoni. Uus mudel Mate 60 Pro aga saadab SMS-e üle kosmose ja võtab vastu ning samuti saab teha ka kõnesid ilma maapealse võrguta.
Eelmine aasta tõi Huawei välja ühepoolse satelliitsõnumisidega nutitelefoni. Uus mudel Mate 60 Pro aga saadab SMS-e üle kosmose ja võtab vastu ning samuti saab teha ka kõnesid ilma maapealse võrguta. Foto: Huawei
  • Eestis seda kasutada ei saa, sest teenus ja telefon on saadaval vaid Hiinas
  • Satelliidikõnedel on küll piiranguid, kuid väga kallid need ei olegi
  • Tehniliste näitajate poolest võib uus mobiiltelefon olla 5G-võimeline

Kui varem pidi ostma spetsiaalse suure ja raske seadme satelliidikõnede tegemiseks, siis sel sügisel Hiinas tutvustatud Huawei uus telefon Mate 60 Pro lubab tavalise nutitelefoniga kosmose kaudu ka kõnesidet pidada ilma maapealse võrguta. Satelliitsõnumiside tuli aga välja juba eelmisel aastal.

Huawei Mate 60 Pro kohta pole väga palju teada, sest see mudel tuli suurema kärata online-esitlusega välja vaid Hiina siseturule, kuid sisaldab uusi omadusi, millega varem pole ükski mobiilitootja hakkama saanud. 

Vaatamata USA poolt kehtestatud sanktsioonidele peaks uus mudel olema ka võimeka protsessoriga, mis esimeste Hiina testijate tulemuste järgi on kiiruselt sarnane USA kiibitootjate uute 5G toega kiipidega, aga Huawei ise pole USA sanktsioonide alla jääva 5G tehnoloogia olemasolu kohta veel midagi öelnud.

Samuti pole öeldud, kust on pärit kiibistik, mis telefoni sees peitub.

Hiina uudistesait CGTN mainib sotsiaalmeedias X säutsudes, et tegemist on Huawei enda  väljatöötatud Kirini protsessoriga, mis toodetud Hiina kiibitootja SMIC poolt:

Kasutaja Riceball on sotsiaalmeedias X analüüsinud Mate 60 Pro protsessori võimekust ja vaadanud ka mobiili sisse, kust on näha, et ilmselt kiibistik ongi toodetud Hiinas, kui uskuda tootemärgistust.

Washington Post kirjutab Huawei uue telefoni uudise taustal, et USA sanktsioonid võivad olla sellepärast läbi kukkunud ja Hiina tootjad leiavad viisi neist edukalt mööda hiilimiseks.

Protsessori detailide avaldamise asemel kuulutas Huawei üllatusena välja hoopis satelliidikõnede toe, mida pole maailmas varem nutitelefonides nähtud.

Satelliitsõnumiside on küll mobiilides juba olemas (Huawei telefonidel Eestis seda kasutada ei saa, kuid näiteks Briti päritolu Cat S75 ülemaailmne satelliitsõnumiside Eestis täitsa töötab), kõnesidega on aga olukord hoopis keerulisem. Lahendada tuleb aeglase andmeside probleem orbiidil tiirlevate satellitide kaudu kõne edastamisel ning ka pikk viiteaeg võib muuta rääkimise ebamugavaks.

Samas pole Huawei uuel teenusel minutitasu, vaid rääkida saab teatud hulga minuteid üsna normaalse kuutasu eest. Seda saab küll teha vaid Hiina operaatoriga ning esialgu pole mingit infot, et Hiina satelliitide kaudu ka mujal maailmas seda pakkuma hakataks.

Mate 60 Pro on seega maailma esimene Androidiga nutitelefon (millel küll puuduvad Google´i teenused, ikka endiselt USA sanktsioonide tõttu), mis toetab satelliidikõnesid. Isegi kui maapealse võrgu signaal puudub, saab kõnesid teha Hiina satelliitide kaudu ja neid ka vastu võtta ning olla kogu aeg võrgus.

Huawei Mate 60 Pro kasutab selleks Kuluni kosmoseside tehnoloogia teist põlvkonda. Esimene põlvkond tuli välja aasta tagasi koos Huawei Mate 50 nutitelefonide seeriaga.

Korralik kosmosesidega kaameratelefon

Muus osas on uus nutitelefon Huaweile omaselt väga hea kaamerakomplektiga. Paljud fotograafid on eelistanud Huaweid vaatamata selle Google´i teenuste puudumisele just kaamerate pärast, sest veidi pusides õnnestub Google´i puudumisest üle saada ja muudmoodi oma telefoni vastavaid äppe installida kui ametliku Google Play poe kaudu.

Uue mobiili korpus on veekindel ja lubab sukelduda. Kosmose kaudu helistamiseks peab aga siiski maa peal satelliitidega otsenähtavuses olema.
Uue mobiili korpus on veekindel ja lubab sukelduda. Kosmose kaudu helistamiseks peab aga siiski maa peal satelliitidega otsenähtavuses olema. Foto: Huawei

Huawei Mate 60 Pro on portree-, makro- ja muudes stseenides väga hea kvaliteediga ning teeb eriti teravaid ööpilte. Telefoni esitluses mainiti sellist uut omadust nagu  ligipääsu Pangu tehisintellekti mudelile, mis aitab telefoni funktsioone tehismõistusega täiendada ja sarnaneb ChatGPT kõnerobotile.

Huawei Mate 60 Pro on 6,82-tollise OLED-ekraaniga, mille eraldusvõime on 2720 × 1260 pikslit. Ekraan toetab 1,07 miljardit värvi ja 1-120 Hz adaptiivset värskendussagedust.

Tagaküljel on neli eraldi kaamerat: 50-megapiksline põhikaamera (muudetava avaga, F1.4-F4.0 optilise pildistabilisaatoriga), 12 MP ülilainurk-kaamera (ava F2.2), 48 MP ülimakro-telefotokaamera (ava F3.0, optiline pildistabilisaator, toetab 3,5x optilist ja 100x digitaalset suumi). Ekraanil on kolm auku, kuhu on paigutatud 13-megapiksline ülilainurk-kaamera (ava F2,4) ning 3D sügavusanduriga kaamera koos esikülje anduritega.

Huawei Mate 60 seeria kaamerarežiimidel on võimalik kasutada nutikat muutuvat ava (tavaliselt on mobiiltelefonide kaamerad fikseeritud avaga). Kümne tasemega reguleeritav füüsiline ava tagab teravad võtted nii portreesid tehes kui ööstseenides ja supermakrovõtetega. Esikaamera toetab HDR videoid, portreerežiime, aegluubis võtteid, intelligentset lainurkvõtet, öövõtteid, panoraamrežiimi jne.

Telefonil on 12 GB muutmälu ja kolme massmälu suurusega versioonid: 256 GB, 512 GB või 1 TB. Mälukaardi abil saab salvestusruumi laiendada.

Aku mahutavus on 5000 mAh ning see toetab kuni 88 W juhtmega ülikiiret laadimist või 50 W juhtmevaba laadimist. Telefoni hind Hiinas on ligi 890 eurot. Satelliidikõnede kuutasu aga algab 12 eurost ja selle raha eest peaks saama rääkida kuni 80 minutit.

Kuidas töötavad Huawei satelliidikõned?

Huawei Mate 60 Pro kasutajad saavad satelliidivõrgu abil otse teisele nutitelefonile helistada, ilma et oleks vaja maapealset mobiililevi. Kuidas see kahepoolne side täpsemalt toimib, pole detailideni teada, kuid erinevad lekked tehnoloogiaportaalides lubavad üht-teist arvata.

Huawei Mate 60 Pro kasutab oma satelliitkõnede funktsioonide jaoks Hiina Tiantong-1 satelliidisüsteemi, mis on Hiinas iseseisvalt välja töötatud. Praegu on selliseid satelliite orbiidil kolm.

Huawei Centrali andmetel pole satelliidikõnedel signaali levialale piiranguid. See muudab nutitelefoni kasutatavaks mägedes, ookeanidel, asustamata aladel metsades ja mujal.

Teenuse jaoks kasutab Huawei Mate 60 Pro nn PA-kiipe, mis võimendavad signaali ja haldavad energiatarbimist. Eelmisel aastal tutvustas Huawei Mate 50 seeriat esimese põlvkonna satelliitsidega, mis lubas saata ühepoolselt SMS-lühisõnumeid. Huawei P60 seerias uuendas Huawei seda tehnoloogiat kahesuunaliste SMS-ide saatmiseks ja kõnesideks.

Teenuse kasutamiseks peab olema China Telecomi klient.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles