Konverents PyCon Estonia toob Eestisse sajad tehisintellekti ja masinõppe tippspetsialistid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tallinnas toimuv Pythoni konverents toob kokku oma valdkonna tipud. Pythoni programmeerimiskeeles on kirjutatud ka näiteks Google´i, Spotify ja Instagrami tarkvara
Tallinnas toimuv Pythoni konverents toob kokku oma valdkonna tipud. Pythoni programmeerimiskeeles on kirjutatud ka näiteks Google´i, Spotify ja Instagrami tarkvara Foto: Pycon

Täna kogunevad Tallinna Ülikoolis kahepäevasel PyCon Estonia konverentsil sajad maailmatasemel arendajad, programmeerijad ja teadlased, et arutleda programmeerimiskeele Python rolli üle tehisintellektis ja masinõppes. Eestlaste korraldatud sündmus on viie aastaga kasvanud üheks mõjukaimaks Pythoni kogukonnale suunatud konverentsiks Põhjamaades ja Baltikumis.

Python on maailmas enim kasutatav programmeerimiskeel, milles on kirjutatud näiteks suur osa tehnoloogiahiidude Google, Spotify ja Instagram tarkvarast.

PyCon Eesti konverentsi suurima toetaja ja võtmekorraldaja Thorgate Groupi esimehe Raido Pikkari sõnul seisab inimkond praegu innovatsiooni ja vastutuse ristumiskohas: «Loodame juhtida Pythoni kogukonda murrangulise innovatsiooni suunas, kuid tagada ka eetiliste, kaasavate ja jätkusuutlike AI-tehnoloogiate loomise. Täna alanud konverents pakub Põhjamaade suurimat aruteluplatvormi tehisintellekti, masinõppe ja Pythoni kolossaalse potentsiaali üle, prioriseerides sealjuures ohutuse ja regulatsioonide teemasid.»

Konverentsil peaesinejana üles astuv teadlane David Mertz toob välja murekohti, millele tähelepanu pöörata: «Kõigepealt on generatiivse tehisintellekti moraalsed õigused väga vähe reguleeritud valdkond. Üldine mure seisneb selles, et tehisintellekti ja masinõppe koolitamise aluseks on väga paljude inimeste loodud teosed (sealhulgas proosateosed, algkoodid või visuaalsed teosed), kuid generatiivsete tehisintellektide väljundid hõlmavad ka inimeste vigaseid töid. Samuti peame rääkima õigustest, mis inimestel peaks olema nende loodud allikate põhjal tekitatud tehisintellekti väljundite kontrollimiseks, sealhulgas moraalsest õigusest olla allikana tunnustatud. Tahan rõhutada ka akadeemikute õigusi, kelle panus vääriks tsiteerimist.»

Juubeliaasta konverentsil esinevad maailmatasemel spetsialistid ja teadlased ning kokku tullakse Euroopast ja Põhja-Ameerikast kuni Aasia ja Aafrikani. Konverentsil osaleb üle 250 inimese ja toimub palju huvitavaid ettekandeid, näiteks «Building fair, Ethical & Unbiased ML Systems» ja «Embracing Change in Software Development».

Peaesinejatena on kutsutud oma mõtteid avaldama lisaks David Mertzile valdkonnaekspert Sebastiaan Zeeff. Konverentsil astub üles veel seitse suurepärast esinejat ning osalejatel on võimalus praktilisi teadmisi omandada neljas töötoas.

Täies mahus kavaga saab tutvuda kodulehel pycon.ee.

PyCon Estonia peakorraldaja Grete Kungla sõnul sihitakse igal aastal suurema ja parema konverentsi poole, nii ka sel aastal: «Tõstatame seekord väga olulise teema ja meil on hea meel, et PyCon Estonia on selliste arutelude keskne koht.»

Konverentsil osaleb teiste seas Eesti Kaitsevägi, Taltech, Tallinna Ülikool ja Kood Jõhvi üliõpilased ja õppejõud, aga ka Pythoniga seotud osalejaid välismaa ettevõtetest – Soomest, Leedust, Ukrainast, Lätist, Suurbritanniast, Ameerika Ühendriikidest, Itaaliast, Poolast ja Tšehhi Vabariigist. Osalevad ka Eesti ettevõtted, nagu Telia, Swedbank, Playtech, Elisa, Stacc, Registrite, Infosüsteemide Keskus jne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles