Kuidas teha mobiilikaameraga veelgi paremaid pilte?

tehnika.postimees.ee
Copy
Mobiilikaamera on alati kaasas ja peidab endas palju erinevaid pilditegemise võimalusi.
Mobiilikaamera on alati kaasas ja peidab endas palju erinevaid pilditegemise võimalusi. Foto: Samsung

Eraldi kaamera jaoks pole praegu enamasti vajadust, sest nutitelefonide kaamerate kvaliteet on väga heaks läinud ning telefon on meil pea alati kaasas, kuhu iganes me ka ei lähe. Kui jälgida lihtsaid soovitusi, saab väikese seadmega veelgi paremaid pilte.

Samsung Eesti mobiiliseadmete tootekoolitaja Kirill Kozlov toob välja seitse nippi, mida jälgida, et oma nutitelefoniga veelgi paremaid fotosid klõpsata.

Õpi tundma oma kaamerat

Selleks, et saada parimad võimalikud pildid, peaks igaüks teadma, milleks tema nutitelefoni kaamera on võimeline.

Seega tuleks järele vaadata, milliseid funktsioone ja režiime telefonikaamera pakub ning neid ka kasutada. Nii aitab telefon parima foto saamiseks luua parimad tingimused.

Tee alati mitu fotot

Telefon on meiega alati kaasas, seega saab häid fotosid klõpsata igal pool ja igal ajal.

Ära tee huvipakkuvast hetkest vaid üht fotot, vaid klõpsa neid palju, võib-olla kümme või rohkemgi. Hiljem vaata fotod üle, vali lemmikud välja ja põhjenda, miks just see sulle meeldis.

Leia erinevaid perspektiive

Proovi pildistada ainulaadsete ja ootamatute nurkade all, see muudab pildid kindlasti meeldejäävamaks, sest loob illusiooni pildil olevate objektide sügavuste ja kõrgustega. Samuti toob see pildi rohkem esile kui lihtsalt otse eest pildistatuna.

Kasuta kolmandiku reeglit

Lisa oma kaameravaatele ruudustik, mis pildi justkui üheksaks võrdseks kastiks jagab.

Pildi kõige huvitavam osa peaks jääma nende ruutude ristumiskohale. See annab fotole naturaalsema tunde ning on paremini tasakaalus.

Järgmine kord, kui teed sõpradest pilti, proovi see teha horisontaalselt ning kolmandikke järgides.

Ole spontaanne

Poseeritud fotod on mälestuste loomiseks suurepärased – rõõmsad hetked lähedastega, tähistamised ja kohtumised kuulsustega. Ent vahepeal on veelgi põnevam jäädvustada hetki spontaanselt ja poseerimata, näiteks inimesed omavahel suhtlemas või erinevaid igapäevaseid toimetusi tehes.

Leia endale valgusallikas

Hea foto tegemiseks on valgus väga oluline. Seega tuleks sellele veidi rohkem tähelepanu ja aega pöörata, et erinevaid võimalusi ja sätteid seada.

Valgus mõjutab foto meeleolu, tooni ja atmosfääri. Seega oleks parim kasutada võimalikult palju loomulikku valgust ning välk sootuks unustada.

Samuti ei pea välku ilmtingimata kasutama pimedas pildistamiseks. Praegu on paljudel nutitelefonidel juba olemas ööfotograafia režiim, mis ka hämaras suurepäraseid ja elavaid fotosid jäädvustab.

Kasuta HDR-i ja portreerežiimi

Kasuta pildistamisel HDR režiimi (High Dynamic Range). See aitab hoida tasakaalu foto tumedate ja heledate osade vahel. Seda kasutades on fotod loomingulisemad ja kunstilisemad, ent peamiselt aitab fotodel välja näha just sellised, nagu me päriselus pildistatavat nägime.

Portreerežiimi kasutamine toob esile pildiloleva isiku ning jätab tausta uduseks. Näiteks lisab see veel eredust esiplaanile, aga mitte taustale; teeb tausta must-valgeks, ent isiku jätab värviliseks.

Portreerežiimi peaks kindlasti katsetama, sest selle erinevad funktsioonid, efektid ja filtrid aitavad luua fotosid, mis teiste seast silma paistavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles