GALERII BMW futuristlik elektriauto Vision Neue Klasse pakub kiiremat laadimist ja suuremat sõiduulatust

tehnika.postimees.ee
Copy
Uus auto ehitatakse esitletud kontseptsiooni põhjal valmis 2025. aastaks.
Uus auto ehitatakse esitletud kontseptsiooni põhjal valmis 2025. aastaks. Foto: BMW
  • Uue põlvkonna ümmargustel akuelementidel on energiatihedus on üle 20 protsendi suurem
  • Neue Klasse uute mudelite laadimiskiirust on parandatud kuni 30 protsenti
  • Sõiduulatus ühe laadimisega pikenes ligi kolmandiku võrra

BMW esitles Müncheni rahvusvahelisel autonäitusel elektriautot Vision Neue Klasse, mis annab aimu nii margi järgmiste põlvkondade disainikeelest kui tehnilisest võimekusest.

Vision Vehicle ühendab endas futuristliku välimuse ja margile ajaga omaseks saanud välisjooned, milleks on näiteks BMW neeruvõre ja teistest markidest eristuv tagaakna disain ehk nii-öelda Hofmeisteri nurk.

Klassikalisele disainile kohaselt on ideeautol etteulatuv «hainina», 21-tollised aerodünaamilised veljed on aga inspireeritud sportlikest BMW kodarvelgedest. Samas on autol tugevate süvendite ja suurte aknapindadega peaaegu monoliitne kere ning kollaka tooniga helendav välisvärv rõhutab BMW Vision Neue Klasse sõbralikku ja futuristlikku olemust, millele omakorda pakuvad kontrasti mustad külgmised seelikud ja kaitserauad.

Sõidukile annavad voolu uue põlvkonna ümmargused akuelemendid, mille energiatihedus on üle 20 protsendi suurem kui varem kasutatud prismaelementidel. BMW eDrive kuuenda põlvkonna tehnoloogia parandab Neue Klasse mudelite laadimiskiirust kuni 30 protsenti ning suurendab nende sõiduulatust samuti ligi kolmandiku võrra. Kõrge energiatõhusus tagatakse kaalu, õhu- ja veeretakistuse optimeerimise ning aruka soojusjuhtimisega.

Kõigi nende lahendustega suureneb uue põlvkonna sõidukite üldine tõhusus kuni 25 protsenti.

Interjööris rõhub BMW iDrive'i järgmise põlvkonna kasutuselevõtuga reaalse ja virtuaalse maailma ühendamisele. Uus BMW iDrive põhineb integreeritud tarkvaraarhitektuuril, ühendades juhtimise ja meelelahutusega seotud andmed sõiduki elektroonika- ja elektrisüsteemi ning BMW pilveandmetega.

Analoogsete juhtimisseadmete arv on viidud miinimumini, inimese ja auto suhtlemine toetub BMW Panoramic Visioni ning keskekraanil ja roolil olevate multifunktsionaalsete nuppudele, millele lisandub BMW intelligentse isikliku assistendi pakutav hääljuhtimine.

BMW Panoramic Vision, mis teeb oma debüüdi koos Neue Klassega, kuvab vajaliku teabe juhi vaatevälja kogu tuuleklaasi ulatuses. iDrive'i järgmine põlvkond võimaldab nii juhil kui kõrvalistujal Panoramic Visionis kuvatavat infot näha ja sellega opereerida, vajadusel saab keskekraanil näidatava info lihtsa žesti abil panoraamvaatesse liigutada.

Vision Neue Klasse esiistmed kinnitatakse põranda külge ühe kronsteiniga, vabastades täiendava jalaruumi taga. Dekoratiivsest kroomist ja nahavaba interjööriga lähtub BMW süsinikujalajälje vähendamisest.

Neue Klasse tootmine Debreceni uues tehases saab olema täiesti fossiilkütusevaba. BMW i Vision Circular tootmisprintsiip suurendab taaskasutatava tooraine kasutamist, mis vähendades seega tootmisprotsessi käigus tekkivaid süsinikdioksiidi heitkoguseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles