Need mikro-tuumareaktorid ei tule kunagi sinu tagaaeda

tehnika.postimees.ee
Copy
Sellised pisireaktorid hakkavad tuumakütust saama piljardipallide suuruste kuulikestena, mis on ohutud ja kerged transportida
Sellised pisireaktorid hakkavad tuumakütust saama piljardipallide suuruste kuulikestena, mis on ohutud ja kerged transportida Foto: Rolls-Royce

Väikeste ja tehases toodetavate tuumareaktoritega tahetakse lahendada tuumaenergia ohutuse probleemi, kuid need Walesis Bangori ülikoolis disainitavad energiaallikad jäävad sinust nii kaugele, kui üldse mõeldav.

Nimelt on Bangori uus tuumakütus mõeldud kasutamiseks Kuule rajatavates uurimisjaamades. Kui maapealsed jaamad tuleb valmis ehitada tugevate ja massiivsetena ning need sisaldavad tuumakütuse vardaid, siis mikroreaktor Kuul on nagu külmkapp, mis seisab väljas ning tarbib energiaallikatena kütusekuulikesi, mis näevad välja nagu piljardipallid.

Uut energiaallikat töötab Walesi Bangori ülikool välja Ühendkuningriigi kosmoseagentuuri lepingu alusel ja neid lahendusi hakatakse kasutama Rolls-Royce'i mikroreaktorites. Teadlased loovad uutmoodi ohutut tuumakütust, mis hakkab 2030. aastast toitma tulevasi mehitatud Kuu uurimisjaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles