POSTIMEES BARCELONAS Huawei tõi avalikkuse ette oma uued, tavalisele käekellale sarnanevad nutikellad

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Huawei uued nutikellad tahavad «ära petta»: need ei näe välja nagu nutikellad, vaid vihjavad traditsioonilise kellatööstuse luksuslikule disainile.
Huawei uued nutikellad tahavad «ära petta»: need ei näe välja nagu nutikellad, vaid vihjavad traditsioonilise kellatööstuse luksuslikule disainile. Foto: Kaido Einama
  • Lisaks esitleti ka 3000-eurost lukskella, kõrvaklappe ja prille.
  • Kellaga saab nüüd sukelduda peaaegu vabasukeldumise maailmarekordi sügavusele.
  • Rakendus peab arvet, kui palju oled päevas kaloreid omastanud ja kulutanud.

Nutikellandus on tagasi pöördumas oma juurte juurde: Huawei tahab seekord üllatada tavaliste (luks)kellade stiilse välimuse ja kergusega, tuues välja uued just neile sarnanevad uued nutikellad meestele ja naistele ning veel muidki kantavaid tooteid, nagu kõrvaga kohanduvad klapid ja prillid, mis mängivad muusikat vaid kandja kõrvadele.

Kumb sobib kummale, kas õhem naistele ja paksem meestele, seda Huawei esitlejad ei määranud, sest miks ei võiks mehed kanda näiteks valgekuldset elegantset ajanäitajat või naised jõulisemat titaanhalli aksessuaari.

Huawei esitles äsja Barcelonas oma uut nutikella, mis on uue elegantsema disainiga ning paremate tervise- ja treeningfunktsioonidega. Nutikell on osa ka Huawei uuest Fashion Forwardi strateegiast, mis peaks ühendama moedisaini ja tehnoloogia ning viib nutikellade välimuse uuele moodsamale tasemele.

Esitlus toimus Barcelona ajaloolises Llotja del Mari palees.
Esitlus toimus Barcelona ajaloolises Llotja del Mari palees. Foto: Kaido Einama

Huawei tootejuhi Andreas Zimmeri sõnul tuli selleks teha Watch GT 4 väiksemaks ja kergemaks, et see ei näeks välja nagu nutikell, vaid meenutaks soliidsemat ja hinnalisemat päris käekella.

Tutvustusüritusel Barcelonas esitleti Euroopa ajakirjanikele uut nutikella Watch GT 4 – nutikellade seeria GT uusimat täiendust, millel 46 mm ja väiksem 41 mm versioon, FreeBuds Pro 3 Hi-Res TWS kõrvaklappe, Eyewear II nutiprille, uusi Matepad 11.5 Paperlike Editioni tahvelarvuteid ning eriti luksuslikku Watch Ultimate Gold Editionit.

Barcelona oli seesama linn, kus tutvustati täpselt kümme aastat tagasi ka Huawei kõige esimest nutikella.

Töökindlad ja stiilsemad

Huawei Watch GT seeria uusim mudel Watch GT 4 jätkab sisu poolest sama suunda nagu enne ehk tehnilisi näitajaid on jälle siit-sealt parandatud koos tarkvara täiustamisega ning samal ajal pannakse nüüd rõhku ka uuele stiilsele välimusele.

Kelladele on valikus palju uusi sihverplaate, millest mõned muudavad oma välimust vastavalt kasutaja aktiivsusele. Näiteks ühel sellisel on ekraanil esialgu õiepung, mis avaneb ja hakkab seda enam õitsema, mida rohkem kasutaja oma liikumise eesmärke on täitnud.

Sihverplaate, mille seast valida, on kokku juba tuhandeid ja neid on saadaval nii tasuta kui raha eest. Hinnad on mõne euro piires. Natuke keerulisem on Androidis kella tarkvara paigaldamine telefoni, sest seda peab tegema Huawei enda AppGalleryst.

Tehnilisi näitajaid: uus 46 mm kell on 1,43-tollise AMOLED-ekraaniga, 466 x 466 pikslit (ümmargune) ja punktitihedusega 326 punkti tollile.
Tehnilisi näitajaid: uus 46 mm kell on 1,43-tollise AMOLED-ekraaniga, 466 x 466 pikslit (ümmargune) ja punktitihedusega 326 punkti tollile. Foto: Kaido Einama

Kuna sammulugemine pole enam nii tähtis ja seda mõõdavad randmeseadmed piisavalt täpselt, on rohkem rõhku pandud pigem pulsi ja vere hapnikusisalduse täpsemale mõõtmisele, sest need on olulised näitajad. Vere hapnikusisalduse näidu Spo2 mõõtmine on näiteks 20 protsenti kiirem.

Täiustatud on GT4 puhul ka une analüüsimist. Une ajal hingamise mõõtmise algoritm registreerib hingamiskatkestusi ja annab teada, kui kasutajal võiks sellega probleeme olla. Menstruatsiooniaja ennustamine on täpsemaks läinud ja kell teeb ka  viljakusepäevade arvutust.

Päris uus ja paljude jaoks üsna vajalik funktsioon on kaloriarvestus. Sellega saab mõõta oma päeva jooksul «söödud» ja liikumisega kulutatud kalorite bilanssi. Kui oled määranud eesmärgiks näiteks kaalulangetamise, siis aitab see funktsioon eesmärgini jõuda, reguleerides liikumist ja söömist.

Kell ütleb sulaselges eesti keeles, kas oled oma kaloritega defitsiidis või mitte.
Kell ütleb sulaselges eesti keeles, kas oled oma kaloritega defitsiidis või mitte. Foto: Kaido Einama

Uue mudeli navigatsioonisatelliidi antenn on nüüd tootja sõnul 30 protsenti täpsem. Eriti linnas, kus kipub levi kehvem olema.

Seda oli ka esimeste katsetustega tunda. Teekond on päris täpne tavalisel linnatänaval, kuid Barcelona ülikitsastel vanalinna tänavatel kipub mõnikord veel asukoht paigast nihkuma. Võrreldes varasemate kelladega, hoiab siiski asukohamääraja tunduvalt paremini rajal.

Kui taevas näha, siis jääb trenni või jalutuskäigu träkk üsna sirgelt sellele rajale, mida mööda kõnniti linnapargis ja majade vahel tegelikult.
Kui taevas näha, siis jääb trenni või jalutuskäigu träkk üsna sirgelt sellele rajale, mida mööda kõnniti linnapargis ja majade vahel tegelikult. Foto: Ekraanipilt / Kaido Einama

Üle saja spordiala sekka on lisandunud veel mõned haruldasemad alad. Näiteks on nüüd võimalik arvutimängijatel oma e-spordis kulutatud kaloreid mõõta.

Huaweil kestab edasi partnerlus treeningukeskkonnaga Strava, kuhu laetakse nüüd ligi 250 000 sporditulemust päevas. Ülal olev kaart on samuti Stravast pärit.

«Huawei uus suund on panustada inimeste tervisesse ja muuta sporditegemine mugavaks, ilma et kella välimuses peaks järeleandmisi tegema. Watch GT 4 tuleb turule kahes suuruses – 46 mm ja 41 mm läbimõõduga, et iga kasutaja leiaks endale sobivaima,» ütles tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Huawei Eesti tootekoolitaja Jekaterina Mishina tutvustas uusi kõlaritega prille.
Huawei Eesti tootekoolitaja Jekaterina Mishina tutvustas uusi kõlaritega prille. Foto: Kaido Einama

Eestist pärit Huawei tootekoolitaja esines ka kantavate toodete esmaesitlusel Barcelonas, tutvustades uute kõrvaklappide ja prillide funktsioone sadadele ajakirjanikele Euroopast.

Tervise monitoorimises on Huawei täiustanud oma nutikellasid nii, et nii nooremad kui vanemad inimesed, sportlikumad või ka vähem sportlikud kasutajad leiaksid vajalikud funktsioonid.

Sobivad nii pidulikemateks juhtudeks kui trenniks

Huawei nimetab tänast uute seadmete turule toomist oma strateegiliseks pöördepunktiks.

«Watch GT 4 on võimsate tervise- ja treeningfunktsioonidega ning samas esteetiliselt ilus. Sama saab öelda ka eile esitletud kõrvaklappide kohta, need on oma klassi juhtiva helikvaliteediga ning välimuses pole allahindlust tehtud,» kirjeldab Mishina ka Eestis müügile tulevaid tooteid. Prille paraku seni veel siit osta ei saa.

Freebuds Pro 3 kapsliga kõrvaklapid tulevad välja valge ja hõbedasena. Neil on adaptiivne ekvalaiser, mis iga kord analüüsib kõrva ja seadistab heli selle järgi. Käsitsi saab muidugi samuti seadistada äpi kaudu.

Sellised näevad välja Huawei uued juhtmevabad kõrvaklapid Freebuds Pro 3.
Sellised näevad välja Huawei uued juhtmevabad kõrvaklapid Freebuds Pro 3. Foto: Kaido Einama

Uus vaikuserežiim aitab lihtsalt müra summutada, ilma et peaks kõrvaklappidest midagi kuulama. See võib aidata näiteks avatud kontoris keskenduda. 

Lisaks tausta eemaldamisele aitab mürasummutus ka puhtamaid mobiilikõnesid teha, nii et kõrvaklappide kandja hääl kostaks segavate helide seast paremini välja. Kõnede taustamüra eemaldamise efektiivsus peaks olema 2,5 korda parem.

Kapsli ja kuularite akud peaksid kokku andma kuni 31 tundi kasutusaega.

Prillid, mis lasevad muusikat ainult sinu kõrvadele

Huawei Eyewear II on juba teine põlvkond omapäraseid prille, mis pole virtuaal- ega liitreaalsuse seadmed, vaid klaaside poolest üsna tavalised prillid, millel on sanga sees juhtmevabad kõlarid. Kui esimese põlvkonna mudeli kasutajate kõrval olijad võisid vaikselt kuulda, mida prillikandja kuulab, siis nüüd peaks ümbrusse lekkima vaid valget müra.

Pealtäha nagu prillid ikka, aga veidi jämedamatesse sangadesse on peidetud aku, kõlarid ja mikrofonid.
Pealtäha nagu prillid ikka, aga veidi jämedamatesse sangadesse on peidetud aku, kõlarid ja mikrofonid. Foto: Kaido Einama

Nimelt lastakse kandja kõrva sisse heli, mida on vaja kuulda, ja väljaspool olev teine kõlar paiskab ümbrusse vastandfaasis helivõnkeid, nii et tulemuseks on vaikus või sahin ehk valge müra. Keegi ei kuule, mida sina kuuled.

Prillid on kergemad tänu titaanraamidele ning neid saab kasutada «käed ja kõrvad vaba» seadmena, sest prillisangad ei sulge kõrvaauke. Heli suunatakse kõrva sisse sangadest.

50 minutit laadimist annab Eyewear II jaoks 11 tundi tööaega. Korpus on pritsmekindel ehk vastab standardile IP54.

Sukeldu kuldkellaga 100 meetri sügavusele

Lisaks Watch GT 4 nutikellale esitleti Huawei Watch Ultimate Gold Editionit.

Selle kellaga võib sukelduda saja meetri sügavusele, aga esmajoones on see muidugi esinduslik luksmudel Huawei Watch Ultimate Gold Edition, mida tasub näidata.
Selle kellaga võib sukelduda saja meetri sügavusele, aga esmajoones on see muidugi esinduslik luksmudel Huawei Watch Ultimate Gold Edition, mida tasub näidata. Foto: Kaido Einama

«See kullast kell on täis tipptasemel funktsioone. Näiteks on sellega võimalik sukelduda kuni saja meetri sügavusele ja aku peab vastu kuni 2 nädalat,» kirjeldab Mishina uut, kõige luksuslikumat toodet.

Korpus on kullatud ja valmistatud eriti tugeva Liquidmetali tehnoloogiaga.

Kui palju maksab?

Huawei Watch GT4 41 mm pisem hõbekuldne metallrihmaga mudel hakkab maksma 399 eurot, teine, tavalisema rihmaga mudel 299 eurot. GT4 46 mm metallrihmaga mudel maksab 369 eurot, tavalise rihmaga 269 eurot. Roheline ookeaniplastist kootud rihmaga ökomudel maksab 269 eurot. Müük algab 2. oktoobril, ettetellimine on juba alanud.

Watch GT4 väiksem, 41 mm mudel, näeb päris elegantne ja õhuke välja. Eemalt ei tee vahet, kas tegemist on nuti- või päris käekellaga.
Watch GT4 väiksem, 41 mm mudel, näeb päris elegantne ja õhuke välja. Eemalt ei tee vahet, kas tegemist on nuti- või päris käekellaga. Foto: Kaido Einama

Kalleim nutikell üldse, mis Huaweil välja on tulnud, on muidugi Watch Ultimate Gold Edition, mis maksab 2999 eurot. Seda ilmselt Eestisse müügile ei jõua.

Kõrvaklapid Freebuds Pro 3 maksavad soovituslikult 199 eurot, müük algab 18. oktoobril.

Prillid Eyewear II maksavad 299 eurot. 

Tahvelarvuti Matepad 11.5 Paperlike Edition maksab 499 eurot ja sel on spetsiaalne paberit imiteeriv ekraanipind, et oleks mugavam puutepliiatsiga kirjutada.

Mida arvavad profid?

Huawei brändisaadikutena astusid üles rahvusvaheliselt tunnustatud moe- ja fitnessiikoon Pamela Reif ning olümpia-, maailma- ja Euroopa kuldmedalist Sir Mo Farah.

Mõlemad kasutavad Huawei nutikelli iga päev, et tõsta treeningute tõhusust, mõista paremini oma terviseseisundit ja tunda sealjuures end moeka ja stiilsena.

Maailmakuulus suunamudija Pamela Reif soovib, et trennikell eriti silma ei torkaks ja sobiks käele ka pidulikumatel juhtudel.
Maailmakuulus suunamudija Pamela Reif soovib, et trennikell eriti silma ei torkaks ja sobiks käele ka pidulikumatel juhtudel. Foto: Kaido Einama

«Mulle meeldib Huawei nutikellade idee, et need ei näegi välja nagu nutikellad. Need on pigem ilusad aksessuaarid, olles samal ajal kvaliteetsed kaaslased sporti tehes,» võttis Reif kokku oma kogemuse Huawei ajanäitajatega.

Veel meeldis talle kõige enam just kauakestev aku – see pidas vastu kaks nädalat. Fitnessitäht hindas ka pulsi mõõtmist väga täpseks, üsna kiiresti registreeritakse trenni tehes pulsimuutusi.

Seda kella saab nii-öelda salaja kanda, lisas Pamela Reif, sest keegi ei tule küsima, et sul on ju nutikell, ütle, mis näite see näitab, kuna uus mudel näeb tavalise kella moodi välja.

Maailmakuulus jooksja ja olümpiasportlane saab seda endale lubada: uus, kõige luksuslikum Huawei nutikell on kullatud ja Liquidmetali eritehnoloogiaga valmistatud korpuses.
Maailmakuulus jooksja ja olümpiasportlane saab seda endale lubada: uus, kõige luksuslikum Huawei nutikell on kullatud ja Liquidmetali eritehnoloogiaga valmistatud korpuses. Foto: Kaido Einama

Briti pikamaajooksjale Mo Farah´le meeldib joosta nutikellaga ning tema hinnangul on testitud GT4 väga täpse GPSiga. Profi jaoks on see vajalik, samuti on oluline  asukohamääramise kiirus.

Postimees on samuti juba testinud Barcelonas mõne päeva uut kella Watch GT4, 46 mm, kümnete kilomeetrite liikumise kogemusega. Sellest tuleb siin hiljem ka pikem testilugu.

Ajakirjaniku reisikulud Barcelonasse kattis Huawei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles